Srbija

Od jeseni kineski policajci patroliraju sa srpskim

  • 03.08.2019. 19:08

U Beogradu, Novom Sadu i Smederevu na jesen bi trebalo da se pojave zajedničke patrole kineske i srpske policije a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije podsjećaju da je ovaj dogovor postignut tokom nedavne posjete ministra javne bezbjednosti Kine Džao Kedžija našoj prestonici i vezan je za konkretne korake u intenziviranju saradnje između prijateljskih zemalja.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da Kina na osnovu tada potpisanog memoranduma sprema svoje policajce da dođu u našu zemlju i budu ispomoć srpskoj policiji te da bi to moglo da se desi već u oktobru ali da sve zavisi od priprema koje su u toku.

"Radi se o policajcima koji neće primjenjivati policijska ovlašćenja već će pomagati srpskim policajcima u komunikaciji sa kineskim državljanima kao i u komunikaciji svojih sunarodnika sa našim državnim organima kako bi njihova bezbjednost bila veća na teritoriji Srbije", objašnjava Stefanović uz napomenu da je riječ o veoma složenom projektu i da Kina neće da pošalje bilo koga već samo one koji su za to spremni.

Ministar policije nije želio da objelodani koliko će kineskih policajaca doći na ispomoć ali ističe da naša zemlja sa tim već ima iskustva.

"Na našim granicama su već godinama pripadnici policije Češke, Slovačke, Mađarske i Austrije u ciklusima sa 10 ili 20 policajaca koji pomažu oko migranata, a imamo i određen broj turskih policajaca na granicama kao pomoć za njihove sunarodnike koji putuju kroz našu zemlju. Takođe, imamo i 10 naših policajaca na granici između Severne Makedonije i Grčke", istakao je Stefanović.

Inače, kineski policajci već drugu godinu za redom u sklopu projekta "Bezbjedna turistička sezona" patroliraju sa svojim kolegama u Hrvatskoj tokom ljeta Zagrebom, Dubrovnikom i područjem Plitvičkih jezera koji su jedne od omiljenih turističkih destinacija kineskih državljana.

Policajci iz regiona godinama patroliraju crnogorskim primorjem.

Podsjetimo, ovakav projekat realizuje se već osmu godinu za redom i u Crnoj Gori gdje tokom ljetnje sezone na primorju pored kolega domaćina patroliraju i policajci iz Srbije, Albanije, Hrvatske, Italije, Rumunije i Sjeverne Makedonije a sve u cilju efikasnijeg sprečavanja krivičnih djela, održavanja stabilnog javnog reda i mira i pomoći državljanima pomenutih zemalja koji provode godišnji odmor u crnogorskim ljetovalištima.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок