Vježbi prisustvuju Vučić, Brnabićeva, Vulin

"Obruč 2020": Demonstracija savladavanja terorista u noćnim uslovima

  • 19.11.2020. 17:57

U Beograd je počela antiteroristička taktičko-pokazna vježba "Obruč 2020", na kojoj pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije prikazuju vještine i sposobnosti u savladavanju terorista, oslobađanju talaca i rješavanje krizne situacije u noćnim uslovima.

Uvježbi, koja se prikazuje ispred Palate “Srbija” na Novom Beogradu učestvuju pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Interventne jedinice 92, Policijske uprave za grad Beograd i Sektora za vanredne situacije.

Na vježbi koja se izvodi u uslovima smanjenje vidljivosti, pored 250 pripadnika MUP, angažovano je 28 vozila različite namjene i pet helikoptera.

Koristi se oprema koja omogućava da se akcije izvode u uslovima smanjene vidljivosti.

Cilj vježbe “Obruč 2020” je prikaz obučenosti i opremljenosti pripadnika MUP-a, za rješavanje najsloženijih bezbjednosnih zadataka.

Pripadnici policije će prikazati rješavanje krizne situacije, nastale uljed terorističkog akta, kao što je “masovno ubijanje”, u kojem dolazi do višestrukog ubistva ljudi, tako da u tim uslovima nema pregovaranja sa ubicama.

Ova vježba zahtijeva posebne procedure u angažovanju posebnih i specijalnih jedinica.

Vježba je koncipirana iz šest faza, koje hronološki prate rad. Prvo policijske patrole na mestu krizne situacije, zatim uvođenje interventne jedinice u akciju, zatim, angažovanje posebnih i specijalnih jedinica.

U prvoj fazi prikazuje se praćenje vozila u kojima se nalazi odbjegli terorista, a prvi put se u ovoj vježbi koriste naočare za noćno osmatranje i gledanje.

Biće izvršen i helikopterski desant na krov zgrade, gdje će biti desant tehnikom brzog spuštanja konopcima.

Vježbi prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Ana Brnabić, ministar policije Aleksandar Vulin i drugi ministri u Vladi Srbije.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић