Uhapšen pedesetogodišnjak

Obljubio četrnaestogodišnju djevojčicu sa posebnim potrebama

07:33, 01.11.2018.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Subotička policija uhapsila je M. R. (50) iz ovog grada zbog sumnje da je izvršio krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem. 

Kako se navodi u policijskom saopštenju, pedesetogodišnjak se tereti da je tokom oktobra ove godine više puta obljubio četrnaestogodišnju djevojčicu. Po nalogu višeg javnog tužioca, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova poslije čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužilaštvu.

Prema nezvaničnim saznanjima, djevojčica, inače dijete sa posebnim potrebama, učenica je Specijalne škole "Žarko Zrenjanin" u Subotici. Osumnjičenog je poznavala od ranije, o čemu navodno svjedoči i njihova prepiska. Klupko se razmotalo kada je majka, zabrinuta što se dijete nije na vrijeme vratilo iz škole, prijavila nestanak.

Po članu 179. Krivičnog zakonika, u delu krivičnih djela protiv polne slobode - obljuba nad nemoćnim licem, navodi se da ko nad drugim izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin, iskoristivši duševno oboljenje, zaostali duševni razvoj, drugu duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje tog lica usljed kojeg ono nije sposobno za otpor, kažnjava se zatvorom od dvije do deset godina. U slučaju da krivično djelo za posljedicu ima trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.