Sjećanje u Beloj Crkvi

Obilježeno 77 godina od izbijanja ustanka

  • 07.07.2018. 15:56

U spomen-kompleksu u Beloj Crkvi kod spomenika Žikici Jovanoviću-Špancu obilježeno je 77 godina od izbijanja antifašističkog ustanka u Drugom svjetskom ratu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je propast Hitlerove nacističke mašinerije započeo na teritoriji nepokorne Srbije - upravo u junačkoj Rađevini, ustankom koji je 7. jula 1941. godine izbio oružanom akcijom Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda u Beloj Crvki kod Krupnja. 

On je podsjetio da je prije 77 godina nacistički neprijatelj pobijedio Srbiju u iznenadnom, neravnopravnom ratu - vandalskim bombardovanjem srpskih gradova, strijeljanjem 100 srpskih civila za jednog ubijenog njemačkog vojnika i stvaranjem monstruoznih vještačkih tvorevina kao što je Nezavisna Država Hrvatska, čije je postojanje temeljeno na genocidu nad srpskim narodom. 

Đorđević je ukazao da se nakon bezuslovne kapitulacije Kraljevine Jugoslavije kraljevska vojska raspala, a pošto se formiranje Jugoslovenske vojske u otadžbini odvijalo otežano i sporo, Komunistička partija Jugoslavije u tom istorijskom trenutku velikog nacionalnog poraza imala je kapacitet da se odmah suprotstavi okupatoru. 

"Jugoslovenski partizanski pokret bio je najefikasniji pokret otpora u čitavoj pokorenoj Evropi, stvarao je najveći probleme njemačkom Vermahtu i neprestanom borbom vezivao ne mali broj fašističkih armijskih korpusa tokom rata", naveo je Đorđević. 

On je dodao da su dva bratska slobodarska naroda - srpski i ruski, svaki na svoj način i shodno svojoj brojnosti, strateškom položaju i raspoloživim resursima, više od drugih bili zaslužni za poraz fašizma na tlu Evrope, prenose beogradski mediji. 

"Ujedinjeni u toj zajedničkoj borbi, srpski i ruski narod, u krajnjem ishodu, doneli su slobodu svim drugim narodima Evrope", zaključio je ministar. 

Vijence su položili i odali počast ministar Đorđević, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsjednik opštine Krupanj, predstavnici SUBNOR-a Srbije kao i udruženja i građani.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина