Busije

Obilježavanje 26. godišnjice pogroma nad Srbima tokom akcije "Oluja"

  • Извор: Телеграф
  • 04.08.2021. 21:17

Centralni skup povodom 26. godišnjice progona i stradanja Srba u hrvatskoj akciji "Oluja" počeo je večeras u naselju Busije kod Beograda, u kojem danas uglavnom žive izbjeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Opelo u Busijama služio je patrijarh Porfirije sa arhijerejima. Intonirane su i himne Republike Srbije i Republike Srpske.

Minutom ćutanja odata je počast svim žrtvama "Oluje".


Dodik: Da pamtimo stradanje biblijskih razmera

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je u zločinačkoj akciju "Oluja" 250.000 Srba protjerano sa svojih vekovnih ognjišta, a 2.000 ljudi je stradalo, pre svega dece i staraca.

On je podsjetio da je važno da pamtimo stradanje biblijskih razmjera, samo jedno u nizu stradanja Srba sa tih prostora. Dodik je objasnio da su prostori na kojima su živeli Srbi danas pusti i prazni, a da je iza svega bila ustaška maksima - trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati.

- Naš narod je stradalnički. Slušam ovde reči Franje Tuđmana: "Treba učiniti takav udarac da Srbi nestanu". Da li bi ijedan srpski političar to mogao da izgovori? Hrvati su bili podržani od američkih struktura. Dokaz da nisu oni uspjeli su naši životi, da Jasenovac nije uspio su dokaz naši logoraši. Mi tamo živimo i imamo Republiku Srpsku koja zajedno sa Srbijom gradi stabilnost i mir na ovim prostorima. Nema većeg garanta od Srbije na ovim prostorima. Srbija nikada nije pozivala na osvete narod - rekao je Milorad Dodik i istakao da je srpski narod slobodarski, a tu slobodu je uvijek dijelio sa drugima.

Тагови: