Državni praznik

Obilježava se Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

  • Извор: РТС
  • 11.11.2021. 08:33

U znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada su sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom, u Srbiji i svijetu obilježava se Dan primirja.

U francuskom gradu Kompjenju, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša 11. novembra 1918. godine u 11.00 sati potpisano je primirje u Prvom svjetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Pobjedu u Velikom ratu Srbija je nesrazmjerno skupo platila. U do tada najstrašnijem sukobu koji je svijet vidio, prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto cjelokupnog stanovništva koje je imala po popisu iz 1914. godine, kao i 60 odsto muške populacije. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika.

Dan primirja u Srbiji je državni praznik, a svečano i na najvišem nivou se obilježava i u zemljama pobjednicama poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Rusije, SAD, Novog Zelanda i Belgije.

Srbija se sa ponosom i pijetetom sjeća na stotine hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine - 1914. do 1918.

Državna ceremonija polaganja vijenaca povodom obilježavanja 103. godišnjice od potpisivanja primirja, koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova sa Ambasadom Srbije u Sjevernoj Makedoniji, biće održana na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju.

Ceremoniju će predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor.

U Beogradu će Dan primirja biti obiležen polaganjem venaca na Spomen - kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu na Novom groblju.

Osim toga, ceremonije povodom Dana primirja u Beogradu će se održati i na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svjetskom ratu i na groblju Komonvelta.

Dan Primirja će u srpskoj prestonici biti obeležen i izložbom "Dani ramondi, vaskrsavajućih dragulja Balkanskog poluostrva" koja će, sa početkom u 12 sati, biti otvorena u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Na izložbi, koja će biti otvorena do 15. novembra posetioci će moći da se upoznaju sa biologijom, ekologijom i fiziologijom natalijine ramonde i srpske ramonde, a biće izloženi i živi primerci tih vrsta.

Nagrada "Majka Srbija" Đorđu Mihailoviću

Planirano je da čuvar srpskog vojničkog groblja iz Prvog svjetskog rata Zejtinlik u Solunu Đorđe Mihailović primi nagradu "Majka Srbija" za izuzetan doprinos u oblasti odnosa matične države i dijaspore.

Nagradu će Mihajloviću u Konzulatu u Solunu uručiti ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Uvertira za obilježavanje praznika bilo je počasno ispaljivanje deset plotuna sa Savske terase na Kalemegdanu.

U Srbiji je ovaj dan prvi put zvanično obilježen 2012. godine. 

Simbolika Natalijine ramonde

Kao glavni motiv za amblem praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana, a na kojoj je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe protiv Bugara kako bi stvorila uslove za proboj Solunskog fronta.

Simbolika cvijeta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena - cvijet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je i kao cvet feniks, jer čak i kada se potpuno osuši i kad se zalije može da oživi, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela poslije Prvog svjetskog rata.

U amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cvijeta.

Тагови: