Odvijala se prava drama

O podvigu ljekara u Urgentnom centru bruji region: Ženi istovremeno uradili carski rez i operaciju glave, spasili dva života

20:00, 14.02.2020.
Izvor: Kurir
Prava drama odigrala se preksinoć u Urgentnom centru u Beogradu kad su trudnici A. A. (31) ljekari morali istovremeno da obave carski rez i operaciju glave. Tim podvigom spasli su život i mame i bebe.

A. A. je u devetom mjesecu trudnoće pala i zadobila hematom na glavi. Najprije je zbrinuta u KBC Zemun, ali je zbog kompleksnog stanja preksinoć odmah prevezena u Urgentni centar. Ona je trebalo da se porodi oko 20. februara.

Zahvaljujući timskom radu ljekara, koji su se hitno okupili, spasena su dva života, a novopečena majka je donijela na svijet dječaka, koji je odmah po rođenju zbrinut u Institutu za neonatologiju i osjeća se dobro. Porodilja A. A. se nakon operacije oporavlja na odjeljenju neurohirurgije Urgentnog centra. A. A. je zahvalna što se sve dobro završilo.

- Dobro sam. Srećna sam što je sve dobro prošlo. Zahvalna sam cijelom timu koji je izveo ovaj poduhvat - izjavila je A. A.

Dr Dušica Kocijančić Belović, dežurni ginekolog u prijemnoj ambulanti UC, kaže za Kurir da su majka i beba bile životno ugrožene:

- U 17 sati smo dobili poziv od dežurnog anesteziologa iz ambulante reanimacije UC da imaju trudnicu koja ima epiduralni hematom i da mora hitno u operacionu salu. Jedini podatak koji smo dobili o trudnici je da joj je termin porođaja za nedjelju dana, dakle faktički je bila u terminu. To je značilo da moramo hitno da se organizujemo da bi se porođaj obavio jer su i trudnica i beba bile životno ugrožene.

Ona ističe da je ekipa za porođaj ugrožene trudnice organizovana u rekordnom roku.

- Koleginica Željka Rašlić i ja napravile smo dogovor s pedijatrom, dežurnom babicom i pedijatrijskom sestrom i za 15 minuta smo bile u operacionoj sali. Bilo je potrebno uraditi carski rez, a kad smo ušli u salu, pacijentkinja je već bila u anesteziji i sinhrono su započeti neurohirurška intervencija i carski rez. Od trenutka kad smo je primili prošlo je svega 25 minuta dok je trudnica porođena - kaže dr Kocijančić i dodaje da je rođen dječak težak 3.770 grama, da je dobio ocjenu osam. Nastavak operacije, navodi dr, protekao je u najboljem redu, a sve zajedno trajalo je sat i 15 minuta.

- Majka se vrlo brzo probudila, suprug je obišao i nju i bebu - kaže dr Kocijančić i dodaje da je nepoznato kako se povrijedila A.A. jer je zatečena na ulici i kolima Hitne pomoći prevezena u Zemunsku bolnicu, a odatle u UC, a muž nije bio s njom.