Odvijala se prava drama

O podvigu ljekara u Urgentnom centru bruji region: Ženi istovremeno uradili carski rez i operaciju glave, spasili dva života

  • 14.02.2020. 20:00

Prava drama odigrala se preksinoć u Urgentnom centru u Beogradu kad su trudnici A. A. (31) ljekari morali istovremeno da obave carski rez i operaciju glave. Tim podvigom spasli su život i mame i bebe.

A. A. je u devetom mjesecu trudnoće pala i zadobila hematom na glavi. Najprije je zbrinuta u KBC Zemun, ali je zbog kompleksnog stanja preksinoć odmah prevezena u Urgentni centar. Ona je trebalo da se porodi oko 20. februara.

Zahvaljujući timskom radu ljekara, koji su se hitno okupili, spasena su dva života, a novopečena majka je donijela na svijet dječaka, koji je odmah po rođenju zbrinut u Institutu za neonatologiju i osjeća se dobro. Porodilja A. A. se nakon operacije oporavlja na odjeljenju neurohirurgije Urgentnog centra. A. A. je zahvalna što se sve dobro završilo.

- Dobro sam. Srećna sam što je sve dobro prošlo. Zahvalna sam cijelom timu koji je izveo ovaj poduhvat - izjavila je A. A.

Dr Dušica Kocijančić Belović, dežurni ginekolog u prijemnoj ambulanti UC, kaže za Kurir da su majka i beba bile životno ugrožene:

- U 17 sati smo dobili poziv od dežurnog anesteziologa iz ambulante reanimacije UC da imaju trudnicu koja ima epiduralni hematom i da mora hitno u operacionu salu. Jedini podatak koji smo dobili o trudnici je da joj je termin porođaja za nedjelju dana, dakle faktički je bila u terminu. To je značilo da moramo hitno da se organizujemo da bi se porođaj obavio jer su i trudnica i beba bile životno ugrožene.

Ona ističe da je ekipa za porođaj ugrožene trudnice organizovana u rekordnom roku.

- Koleginica Željka Rašlić i ja napravile smo dogovor s pedijatrom, dežurnom babicom i pedijatrijskom sestrom i za 15 minuta smo bile u operacionoj sali. Bilo je potrebno uraditi carski rez, a kad smo ušli u salu, pacijentkinja je već bila u anesteziji i sinhrono su započeti neurohirurška intervencija i carski rez. Od trenutka kad smo je primili prošlo je svega 25 minuta dok je trudnica porođena - kaže dr Kocijančić i dodaje da je rođen dječak težak 3.770 grama, da je dobio ocjenu osam. Nastavak operacije, navodi dr, protekao je u najboljem redu, a sve zajedno trajalo je sat i 15 minuta.

- Majka se vrlo brzo probudila, suprug je obišao i nju i bebu - kaže dr Kocijančić i dodaje da je nepoznato kako se povrijedila A.A. jer je zatečena na ulici i kolima Hitne pomoći prevezena u Zemunsku bolnicu, a odatle u UC, a muž nije bio s njom.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.