Nastali iz nekadašnjih specijalnih snaga ROSU

O njima se veoma malo zna, slabo piše i rijetko govori: Šta su NjSO koje je Vučić spominjao?

  • 28.05.2019. 13:20

Kosovska specijalna jedinica NjSO, nastala iz nekadašnjih specijalnih snaga ROSU, jeste jedinica o kojoj se veoma malo zna, malo piše i rijetko govori.

Kako navodi Tanjug, nastala je 1999. godine, kada je na Kosovo stigla specijalna policija UNMIK-a (CIVPOL) sa ciljem da obuči lokalne policijske snage.

Obučavali su ih šef CIVPOL-a Amerikanac Angel Kveipo i njegov zamjenik Džim Renfrau, koji su važili za stručnjake za operacije u suzbijanju šverca narkotika, hapšenje po potjernicama i za razbijanje demonstracija, ali i eksperti iz SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Turske.

Već 2000. godine, Renfrau je preuzeo mjesto šefa jedinice, koja je bila bazirana u Kosovu Polju i trebalo je da bude regionalna po potrebi, a za vrijeme njegovog mandata ime je promijenjeno u ROSU (Regionalna operativna jedinica za podršku) i u svakom regionu Kosova postavljena je po jedna, prenosi dalje Tanjug pisanje "Blica".

Nakon jednostrano proglašene nezavisnosti 2008. godine, ime je promijenjeno u Specijalna operativna jedinica (Njesia Speciale Operative - NjSO), koje se i danas koristi, a za komandanta operativnih snaga kosovske policije postavljen je Rašit Kalaj.

Kako se navodi, od naoružanja koje koriste pominju se pištolji "glok 19", "hekleri MP-5", AK 47 modifikovani kalašnjikov, suzavac i u nekim slučajevima snajperi.

Ove jedinice, navodi se, aktiviraju se prilikom većih nereda, protesta, rizičnijih hapšenja i sličnog, a uglavnom služe za razbijanje demonstracija, zaštitu političara, ili učestvuju u akcijama pronalaženja droge.

Prištinski mediji o njima pišu veoma malo i veoma rijetko - pišu prije svega o tome kolike su im plate i da vježbaju u bivšoj bazi KFOR-a "Belvedere" u Južnoj Mitrovici, koju im je KFOR ustupio 2011. godine.

Snage NjSO su nekoliko puta intervenisale na sjeveru Kosova - 2011. godine kada su Srbi postavili barikade na sjeveru Kosova, nakon čega su bili na teritoriji Zubinog Potoka, kada su hapsili Srbe zbog ubistva Envera Zamberija, kosovskog specijalca.

Januara 2017. godine pominjani su kao specijalna jedinica koja je trebalo da minira prugu kojom je od Beograda do Kosovske Mitrovice saobraćao "srpski voz", a prošle godine u martu učestvovali su u hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)