Marko Đurić 

O junacima sa Košara  mora se govoriti

  • 09.04.2019. 09:50

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas, povodom dvije decenije od početka borbi za karaulu Košare na Kosmetu, da su junaci sa Košara bili pobjednici i u ratničkom i u moralnom smislu jer su branili i odbranili svoju zemlju.

"Podvig tih mladih ljudi i naše herojske vojske u odbrani Srbije mora biti zauvek ovenčan slavom i postati deo kolektivnog sećanja budućih generacija", naveo je Đurić u autorskom tekstu za "Večernje novosti". 

On je podsjetio da je nekoliko stotina vojnika tadašnje SRJ nedjeljama odolijevalo višestruko brojnijoj sili, dok su strateški bombarderi po njima bacali kasetne bombe, dejstvovali "apači" i albanska artiljerija, te napadale horde terorista i plaćenika. 

"Večitu zahvalnost dugujemo junacima sa Košara, ne samo zbog toga što su životima branili svaki kamen zemlje Srbije, već i zbog toga što su generacijama sadašnjim i budućim poručili da srpski narod i država ne pristaju na to da se samoponište i odreknu prava na svoju posebnost i budućnost", naglasio je on. 

Đurić je naveo da danas samo nekoliko stotina preživjelih može da kaže da su bili na Košarama. On je naglasio da se o tom herojstvu mora govoriti i pjevati, snimati filmovi i držati predavanja. 

"Nadam se da će nam sećanje na Košare dati snagu za buduće mirnodopske pobede, jer ako su ti ljudi, a mnogi među njima su bili jedva punoletni, mogli da izdrže i pobeđuju u onako neravnopravnom ratu, kakav izgovor mi imamo da ne pobedimo u miru", zaključio je Đurić.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.