Konffiskovanje srpske robe

Novinari iz Kosovske Mitrovice za ATV: Ponovo postavljene barikade, situacija napeta

  • Извор: АТВ
  • 13.10.2021. 15:02

Pripadnici kosovske policije jutros su izveli akciju na sjeveru Kosovske Mitrovice i tom prilikom upali u nekoliko prodajnih objekata. Korišćene su šok bombe i suzavac.

O jutrošnjim dešavanjima, ali i trenutnoj situaciji na sjeveru, za ATV govore novinari iz Kosovske Mitrovice, Lazar Stević i Aleksandra Milošević.

Lazar Stević, novinar TV Most, rekao je da su pripadnici polcije upali na nekoliko lokacija na sjeveru Kosovske Mitrovice i Zvečana sa ciljem da konfiskuju robu sa srpskim markicama. U Kosovskoj Mitrovici su upali u apoteku gdje su htjeli da uzmu lijekove, dok su u Zvečanu upali i prehrambene magacine.

„Građani su to primjetili, brzo su reagovali i nisu dozvoljavali da odred to zašto su došli. Došlo je do incidenta nakon čega su pripadnici kosovske policije pozvali u pojačanje Specijalne jedinice ROSU, koje su bili stacionirane veoma blizu i Kosovske Mitrovice i Zvečana. Kada su oni stigli, došlo je do većeg incidenta, počeli su na građane da bacaju šok-bombe i suzavac. Tom prilkom je bilo povrijeđenih, prema navodima iz UKC, oko 30 njih. Došlo je i do jedne teže povrede, kada je jedan Srbin ranjen u rafalnoj paljbi prilkom povalačnja specijalne policije iz Zvečana. On je operisan i njegovo stanje je trenutno stabilno, ali se prati“, rekao je Stević za ATV.

Kaže da u tom trenutku na licu mjesta nije bilo pripadnika KFOR-a, ali se očekuje da se i oni uključe u cijelu ovu situaciju.

„Građani su se organizovali, blokirani su svi putevi, ponovo su postavljene barikade, blokiran je put Raška-Priština, te put u Kosovskoj Mitrovici koji vodi ka južnom mostu, odnosno Bošnjačkoj mahali. Situacija je trenutno mirna, ali i dalje napeta“, rekao je Stević.

Aleksandra Milošević, novinarka Radija Kosovska Mitrovica, za ATV je rekla da su u akciji učestvovali predstavnici carine Kosova i interventne jedinice kosovske policije, a ne pripadnici ROSU.

Na sjeveru je došlo je do sukoba građana i policije povodom akcije zaplijene robe, za koju se sumnja da je krijumčarena, a koju, kako je navedeno u policijskom izvještaju, na teriotriji čitavog Kosova i Metohije sprovode carina Kosova i kosovska policija.

„Pripadnici ROSU nisu tu intervenisali već Interventna jedinica. Ušli su jutros nešto prije devet sati u apoteku 'Lila'. Ubrzo se tu okupio veliki broj građana koji su negodovali, a nakon toga je došlo do oštrijeg sukoba sa policijom. Građani su sa više kamiona blokirali raskrsnicu, to je glavna raskrsnica u našem gradu koja jednim dijelom vodi do albanskog dijela grada, tj naselju Bošnjačka mahala i tu su blokirali ulaz u taj dio grada“, rekla je Miloševićeva.

Kaže da je ispaljena veća količina suzavca i šok-bombi, i da su i novinari to itekako mogli da osjete. Odmah su došle ekipe hitne pomoći, i prema njenim riječima, nekih većih povreda nije bilo. Jedno vozilo, marke audi je zapaljeno u Ulici Ive Lole Ribara 

„Raskrsnica koja se nalazi u blizini Tehničke škole je i dalje blokirana. Nakon što su se predstvanici Carine i policije povukli sa ove lokacije, građani su počeli da se razilaze , a situacija se tu smirila. Kamioni su i dalje stacionirani tu, manji je broj okupljenih građana u odnosu na jutros i za sada je mirno“, kaže novinarka Radija Kosovska Mitrovica.

Put Priština-Raška, koji je tri kilometra udaljen odavde, a spaja južni i sjeverni dio Mitrovice u potpunosti je blokiran za saobraćaj. 

„Građani su nezadovoljni jutrošnjom akcijom carine i policije na dionici kod tzv. Krsta, koji je dio tog puta, popriječili su put sa više kamiona i tamo je okupljen veći broj građana. Policija nije reagovala u smislu da je ispaljjivala metke iz vatrenog oružja, ali je došlo do puškaranja. U jednom trenutku, kada su se tenzije podigle, do tada je bilo šok-bombi i suzavaca na pretek, tako da se od gomile dima nije moglo vidjeti gotvo ništa. Jedna osoba u toj pucnjavi teže povrijeđena i upravo sada je u operacionoj sali, popdne ćemo imati podatke o njegovom zdravstvenom stanju“, rekla je Miloševićeva za ATV.

Akcija carine i policije u ovakvim slučajevima nije prva, kaže ona.

„Mi smo imali ovakvih situacija i ranije, ali se to završavalo negodovanjem. Međutim, ovo je eskaliralo zato što je nedavno veliku provokaciju izazvalo prisustvo ROSU na sjeveru Kosova i Metohije, i to je zaista još uvijek u građanima, i taj revolt je doveo do ove situacije U saopštenju policije se navodi da se ova akcija sprovodi na čitavom Kosovu, ali ovdje je tako krhka situacija, ljudi su osjetljivi i povrijeđeni, da sama njihova pojava (policije) dovodi do takvih reakcija kakve su se jutros desile“, rekla je novinarka.


Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.