Ana Brnabić

Novi verbalni spor Srbije i Hrvatske je sukob između fašizma i antifašizma

  • 10.09.2019. 15:19

Premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da novi verbalni spor Srbije i Hrvatske nije sukob Beograda i Zagreba, već sukob između fašizma i antifašizma.

Ona je rekla da nijedna diplomatska nota ne može da promijeni mišljenje režima kome je prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav "Za dom spremni" stoji u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega.

Brnabićeva je izjavila novinarima u Luksemburgu da se ne bi više uplitala u diplomatske note jer one uvode u vrzino kolo u kojem se ne vidi jasna slika o tome šta se desilo.

"Desilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla da oda počast žrtvama u Jasenovcu - jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svetskog rata u Evropi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je i danas u Luksemburgu rečeno kakva opasnost prijeti od relativizacije istorije, prenijeli su beogradski mediji.

"Kakva opasnost preti kada neko u Evropi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima pozdrav uz koji su /u vrijeme NDH/ klali decu i palili nedužne ljude i porodice zatvorene u crkvama. Kao što je `zig hajl` simbol nacističke Nemačke, tako je pozdrav `Za dom spremni` simbol ustaške NDH", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da više o tome neće raspravljati sa Hrvatima jer je njena pozicija jasna, iskrena i na nju je ponosna.

"Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evrope, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi", rekla je Brnabićeva.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je ambasador Srbije u Zagrebu Mira Nikolić pokušala da uruči protestnu notu hrvatskom Ministarstvu inostranih poslova povodom zabrane ulaska srpskim kadetima u Hrvatsku, ali je hrvatsko ministarstvo to odbilo i pokušalo da njoj uruči svoju notu.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske prethodno je saopšteno da je Nikolićeva odbila da primi protestnu notu zbog, kako je navedeno, pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku.

Тагови: