Završena sjednica Kriznog štaba

Nova pravila za ulazak u Srbiju

  • 24.03.2021. 10:03

Sjednica Kriznog štaba Srbije za borbu protiv korona virusa upravo je završena u Palati Srbija. Nakon sjednice, javnosti se obratio pokrajinski sekretar, Zoran Gojković.

 - I dalje imao veliki broj zaraženih, ali postojeće mjere su dovele da nemamo veliki skok zaraženih. Potrebno je da se svi pridržavamo postojećih mjera i da se svi vakcinišemo jer su vakcine nešto što nas može dugoročno izvući iz epidemije. Ono što su dvije stvari koje su analizirane na Kriznom štabu to je zahtjev Ministarstva prosvjete da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na online nastavi da se ispituju u malim grupama u školama gdje postoji mogućnost, tako da će se pokušati da se nađe model da se učenici gdje je neophodno da se ocene, da im se dozvoli da obave ocenjivanje - rekao je dr Zoran Gojković.

- Druga stvar o kojoj smo razgovarali jeste ulazak građana Srbije u Srbiju. Svi oni koji budu potpuno vakcinisani građani Srbije, sa potvrdom vakcinacije od Srbije, biće im omogućeno da uđu u zemlju bez PCR testa i izolacije. Ista je situacija i sa strancima, oni će moći bez testa i karantina da uđu, ukoliko su potpuno vakcinisani vakcinama iz Republike Srbije. To podrazumijeva da su primili dvije doze Fajzerove, Sputnjik V i Sinofarm vakcine, kao i jednu dozu AstraZeneke - dodao je Gojković.

Kako je rekao, polako se pripremamo za Uskrs, katolički i pravoslavni.

- Ustalili smo se na jednom broju sa novozaraženima, ali sa jednom striktnom primjenom mjera i većim udjelom naših građana u vakcinaciji, nakon dvije do tri nedjelje počinje da pada broj novozaraženih. Što se tiče dece, svi oni koji u svojoj porodici imaju nekog od ukućana koji je obolio, i djeca moraju ići u izolaciju - rekao je Gojković.

- Mi smo uvijek iz svih sjednica izlazili sa jedinstvenim stavom, a da li ima polemike i rasprave, toga uvijek ima. Svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali daleko od toga da smo dolazili do toga da neko napusti sjednicu. Većina je potencirala da želi da ostane do kraja u ovome. Mi smo na pola puta za izbavljenje iz kandži korone - kaže pokrajinski sekretar.

Kako je dodao, ne možemo dozvoliti da nam se u bolnici miješaju pacijenti koji su kovid i nekovid.

- Mi smo do sada uspjeli da nemamo interhospitalnih infekcija i zbog toga se hiljaditi put vraćamo na tezu razboliće se ljudi od neke druge bolesti. I za njih je poruka: građani, molimo vas da se vakcinišete jer ćemo tako smanjiti udio bolesti u populaciji, smanjiće se epidemiološke mjere, moći ćemo da se vratimo normalnosti.

U nedjelju je, da podsjetimo, nakon konsultacija medicinskog dijela štaba i premijerke Ane Brnabić, odlučeno da se, pored prodavnica prehrambene robe, otvore i radnje drugih djelatnosti, a jedino su ostali zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri.

Potpuno zatvaranje više nije tema, a o tom zahtjevu, epidemiolog Predrag Kon, član štaba rekao je da razumije zašto do toga nije došlo. Kada je riječ o ugostiteljima i popuštanju mjera, on je kazao da je otvaranje bašti realan zahtjev u nekoj perspektivi.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок