Tomas Šib

Njemačke zahtijeva da Srbija prizna genocid u Srebrenici

15:45, 11.07.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Njemački ambasador Tomas Šib izjavio da je stav Njemačke i ostalih članica EU da je u Srebrenici počinjen genocid i da očekuje da i Srbija zauzme taj stav.

U intervjuu za novopazarski radio „Sto plus“ i agenciju Beta, Šib je povodom godišnjice zločina u Srebrenici naglasio da Njemačka nesporno smatra da se radi o genocidu i da su ga kao takvog kvalifikovali Haški tribunal i Međunarodni sud pravde.

"Masakr u Srebrenici je jedan od najgnusnijih zločina 20. veka. Stav Njemačke, ali i ostalih članica EU, jeste da se radi o genocidu. Očekujemo od Srbije da zauzme isti taj stav“, rekao je njemački ambasador.

Govoreći o Kosovu, Šib je ocijenio da su takse koje je Kosovo uvelo na srpske proizvode glavna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da zbog toga ne zna kada bi pregovori mogli da budu nastavljeni.

On je kazao da Njemačka i Francuska zajedno pokušavaju da obnove dijalog i da je Berlin u nekoliko navrata zbog toga od Prištine tražio da ukine takse.

On je dodao da bi Sjedinjene Američke Države mogle da imaju važan angažman u dijalogu Beograda i Prištine, ali da trenutni format pregovaranja ne bi trebalo menjati.