Preveliki rizik

Njemačka: Nije trenutak za formiranje vojske Kosova

16:23, 07.12.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Njemačka vlada poručila je Prištini da nije trenutak za transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, jer bi to bio rizik, koji bi podigao tenzije sa Beogradom i ugrozio dijalog, piše prištinska "GazetaExpres".

Navodi se da je Njemačka jedan od najvećih saveznika Prštine već dugi niz godina i za sve to vrijeme je bila detaljno upoznata sa procesom transformacije KBS u vojsku, a odluku o tome privremene prištinske institucije su najavile za 14. decembar.

Njemačka, navodi se, smatra da Priština u ovom trenutku treba da ima druge prioritete, kao što je ekonomski razvoj i poboljšanje vladavine prava i reda.

"Njemačka priznaje Kosovo kao suverenu državu. Stoga, ne sumnjamo u suvereno pravo Kosova na uspostavljanje redovnih oružanih snaga. Međutim, transformacija mora biti obavljena kroz dogovorene kriterijume", stoji u odgovoru njemačke vlade "Expresu".

Nijemci, navodi se, smatraju da je najvažnije da proces transformacije bude pravovremen.

"U ovom trenutku, ova inicijativa predstavlja rizik za pogoršanje tenzija sa Srbijom i ugrožava normalizacije dijalog, koji se vodi posredstvom EU. Štaviše, vjerujemo da Kosovo ima druge prioritete u ovoj fazi razvoja. Vlasti će morati da ulože svu svoju energiju u promovisanju društveno-ekonomske reforme i da se značajno ojača vladavinu prava ", stav je Vlade Njemačke.

"Expres" konstatuje da vlada kancelarke Merkel ima isti stav kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg o procesu formiranja vojske i smatra da kosovsku vojsku treba uspostaviti u skladu sa ustavom i u bliskoj saradnji sa NATO i njenim saveznicama i to, kako se dodaje, bez oklijevanja.

"Transformacija KBS mora da se koz sveobuhvatan proces, posebno uz uključivanje srpske manjine, u skladu sa ustavom i u bliskoj saradnji sa partnerima, a posebno sa saveznicima NATO", stav je njemačke vlade, prenosi "Expres".

Vlada Njemačke smatra da bi transformacija KBS u vojsku mogla da ojača regionalnu stabilnost i obezbijedi bezbjednost samo ako se to uradi u skladu sa ustavom i dgovorenim kriterijumima.