Aleksandar Vučić

Niko neće štrajkovati glađu ispred EU

13:05, 23.10.2019.
Izvor: Tanjug
Odluka EU da ne otvori vrata Sjevernoj Makedoniji i Albaniji navela je region da shvati da ne može da se osloni samo na svoje zapadne susjede, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da je jedini odgovoran pristup da brinemo sami o sebi.

Takva odluka, doneena uprkos reformskim naporima Albanije i Sjeverne Makedonije, jasno je pokazala regionu da "nije sve do nas", istakao je Vučić u intervjuu za Fajnenšel tajms.

"Oni su uvijek govorili, 'od vas zavisi, od brzine vaših reformi... Sad su pošteniji. Sad bar kažu, nije sve do vas'", rekao je Vučić i potom zapitao: "Šta mogu da uradim, da plačem i štrajkujem glađu ispred Berlemona?", misleći da sjedište Evropske komisije u Briselu.

"Neću to da radim, niko to neće da uradi", rekao je predsjednik Vučić.

Vučić je rekao i da odbijanje EU da započne pristupne pregovore sa dvije balkanske zemlje opravdava njegovu politiku učvršćivanja bližih veza sa Kinom i Rusijom.

Beograd je, kako napominje ugledni britanski list, spreman da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom u petak i takođe se zalaže za dalju regionalnu integraciju.

"Moramo sami o sebi da brinemo. To je jedini način, to je jedini pristup. Sve drugo bi bilo neodgovorno", rekao je Vučić.

Britanski list konstatuje da bi ovakvi komentari mogli da osnaže strahovanja da EU gubi uticaj na Balkanu pošto se lideri Unije nisu dogovorili o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom na samitu prošle nedjelje.

Ne možemo da zavisimo od Evropskog savjeta 

Predsjednik Srbije Vučić je kazao i da Balkan treba da uradi više po pitanju jačanja regionalne saradnje.

"Ne možemo da zavisimo od naredne odluke Evropskog savjeta ili od toga da li će holandska vlada odlučiti ovako ili onako ili da li će danska vlada uraditi nešto drugačije od onoga što očekujemo", rekao je Vučić.

Britanski list podsjeća da je Vučić prošle nedjelje sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije potpisao deklaraciju o formiranju sporazuma o saradnji po modelu Šengena koja predviđa slobodni protok ljudi, robe, kapitala i usluga između ove tri zemlje.

Deklaracijom se pozivaju i druge zemlje regiona da se pridruže sa namjerom stvaranja zajedničkog tržišta od 18 miliona ljudi.

Vučić je rekao da je posvećenost sporazumu bila ojačana pregovorima o proširenju evropskog bloka.

Prethodno, rekao je on, susjedi Srbije nisu bili zainteresovani jer su očekivali mnogo više od EU.

Sada, kako je rekao Vučić, oni vide da "moramo najprije da se okrenemo jedni drugima, naravno ostajući na putu ka EU, ali ne očekujući milostinju od bilo koga".

Tržište od 12 miliona ljudi 

Vučić je dodao da je spreman da uskladi stope poreza na dodatu vrijednost i podsticaje za investiranje sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, za koje je rekao da će stvoriti tržište od 12 miliona ljudi između tri zemlje.

Britanski list podsjeća da je Srbija otvorila pretpristupne pregovore sa EU 2014. godine i zaključuje da je blok smatra manje pripremljenom za članstvo od Sjeverna Makedonije.

Diplomata EU u Beogradu rekao je za FT da Srbija "prosto geografski" pripada EU.

Vučićeva politika regionalne saradnje i balansiranje velikih sila podsjeća na geografske proračune koje je napravila Jugoslavija, koja je bila i osnivač pokreta Nesvrstanih iako je ta država bila mnogo veća od Srbije danas.

Međutim regionalno nepoverenje i bilateralni problemi nakupili su se tokom ratova nakon raspada Jugoslavije i predstavljaće izazov za dublju saradnju, dodaje Fajnenšel tajms.