Ana Brnabić

"Niko ne može da legitimizuje etničko čišćenje"

  • 04.08.2020. 11:27

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas da niko ne može da legitimizuje zločinačku akciju "Oluja" vojno-policijskih snaga Hrvatske iz 1995. godine, napominjući da je riječ o etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske.

"Niko ne može da legitimizuje tu akciju, ko god da bude tamo i šta kod da kaže", rekla je Brnabićeva, komentarišući najavljeni odlazak predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje 25. godina od "Oluje".

Brnabićeva je rekla da prisustvo Miloševića tom skupu u Kninu ne može da podrži, ali da neće ni da ga osuđuje.

"Ne bih da osuđujem čovjeka, sigurna sam da ni njemu nije lako", rekla je Brnabićeva za TV Pink.

Ona je naglasila da akcija "Oluja" predstavlja etničko čišćenje Srba iz Hrvatske i da je to rekao i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

U Sremskoj Rači večeras će biti obilježen Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", a pomenu će prisustvovati Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila. Oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.