Nela Kuburović

Nikad pomilovanje za one koji su činili najstrašnije zločine

  • 15.10.2019. 11:19

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da nikada ne bi dala pozitivno mišljenje na prijedlog pomilovanja zatvorenika koji su činili najstrašnije zločine, što su učinili neki od njenih prethodnika.

Takva pozitivna mišljenja uslovila su da iz srpskog zatvora početkom dvijehiljaditih bude pušten aktuelni pobjednik izbora na samoproglašenom Kosovu Aljbin Kurti, a potpisom tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice oslobođena su i ozloglašena braća Mazraku koja su priznala da su silovala srpsku djecu i po naređenju Fatmira Ljimaja strijeljala 100 srpskih civila u Orahovcu.

"Ne mogu da razumem takvu odluku kao ni šta može da opravda pomilovanje za takav zločin. Predsednik države pozitivno mišljenje na takav predlog od mene nikada ne bi dobio", rekla je Kuburovićeva za "Večernje novosti".

Kuburovićeva je objasnila da je jedna stvar pomilovanje da odlukom predsjednika države neko bude aboliran, odnosno da mu se prekine postupak ili da bude oslobođen od služenja kazne, a drugo je Zakon o amnestiji koji je tada obuhvatio veliki broj onih koji su činili krivična djela tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, ali i u BiH i u Hrvatskoj.

"To su uglavnom vojna krivična dela. Veliki broj njih je i na taj način oslobođen. I kada vidite koliko je Srba osuđeno u BiH ili Hrvatskoj i uporedite sa postupcima koje se protiv pripadnika drugih nacionalnosti vodi u Srbiji - u neravnopravnom smo položaju jer su Zakonom o amnestiji iz 2001. godine mnogi izašli na slobodu ili oslobođeni svake krivične odgovornosti", kaže Kuburovićeva.