Patrijarh Irinej

Nemam nijedan razlog da ne putujem u Crnu Goru

  • 14.10.2018. 09:57

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je uoči sutrašnje posjete Crnoj Gori da nema nijedan razlog da ne putuje u ovu zemlju i da nije obaviješten da je na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba.

"Informacije o tome pripisujem samo medijskim spekulacijama", rekao je za patrijarh Irinej za "Večernje novosti" uoči sutrašnje posjete gdje sa poglavarom Antiohijske patrijaršije i svega Istoka Jovanom Desetim treba da obiđe svetinje Mitropolije crnogorsko-primorske. 

Srpski patrijarh dolazi u višednevnu posjetu, a list navodi, pozivajući se na izvore bliske crnogorskom državnom vrhu, kako je sigurno da neće biti ometan da uđe u Crnu Goru. 

Najava posjete patrijarha Irineja izazvala je veliku pažnju medija, koji su spekulisali da je Vlada Crne Gore sačinila spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, a na kojem je, navodno, bio i poglavar Srpske pravoslavne crkve. 

Iako crnogorski zvaničnici nisu ni potvrdili, ali ni demantovali postojanje "crne liste", sada je jasno da neće praviti skandal i zaustavljati srpskog patrijarha, čak i ukoliko se o tome razmišljalo prethodnih dana, navodi list. 

Ovakve spekulacije izazvala je izjava srpskog patrijarha prilikom posjete Crnoj Gori u julu, kada je rekao "da je položaj Mitropolije crnogorsko-primorske gori nego u vreme osmanlijske okupacije, a status Srba kao za vreme NDH". 

Potom su se, uvredljivim riječima na račun patrijarha, oglasili crnogorski predsjednik i premijer, Milo Đukanović i Duško Marković. 

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj listu je potvrđeno da ne postoje nikakve prepreke za patrijarhovu posjetu. 

"Ne vjerujemo da će vlast spriječiti našeg patrijarha da dođe u još jednu svetu misiju u Crnoj Gori, ovog puta sa patrijarhom Jovanom. Nikakva upozorenja od nadležnih nismo dobili. Radujemo se njihovom dolasku. Ovo je veliki blagoslov za Crnu Goru", rekli su u Mitropoliji. 

Posjeta patrijarha dešava se u trenutku naraslih političkih tenzija i zabrane vlasti da se u državnim institucijama slavi stogodišnjica ujedinjenja Crne Gore i Srbije, 1918. godine, i održavanja Podgoričke skupštine. 

Zajedno sa patrijarhom Jovanom, patrijarh Irinej će prvo posjetiti Cetinjski manastir, pa manastir Ostrog, a potom i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici. 

Nakon toga će patrijarh antiohijski napustiti Crnu Goru, a posetu nastaviti obilaskom srpskih svetinja - Studenice, Žiče i onih na Kosovu i Metohiji. 

Patrijarh Jovan dolazi u pratnji dva mitropolita - akarskog Vasilija i njujorškog i cijele Sjeverne Amerike Josifa. 

Srpskog patrijarha na podgoričkom aerodromu dočekaće mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, pakračko-slavonski Jovan, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije. 

U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. 

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок