Srbija

Nema više liječenja korone kod kuće, zaraženi moraju u bolnice

  • 08.04.2020. 08:03

Oni bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom biće u privremenim bolnicama, a sa težom kliničkom slikom u kovid bolnicama

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ proslijedili su lokalnim samoupravama instrukcije da svi zaraženi koronavirusom moraju da se liječe u kovid bolnicama ili improvizovanim bolnicama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i da više nema liječenja kod kuće, potvrđeno je u resornom ministarstvu.

Dosad su pacijenti koji nisu imali simptome bolesti ili su imali blažu kliničku sliku liječeni kod kuće.

Zdravstveni radnici

Odlukom Vlade Srbije svi pozitivni na koronu biće liječeni u bolnicama, oni bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom u privremenim bolnicama, a sa težom kliničkom slikom u kovid bolnicama.

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, naveo je da nema više igranja kako se sprovodi izolacija. - Ona se sprovodi u bolničkim uslovima. Zato su i napravljene improvizovane bolnice za tu priliku. Da nam se ne bi desilo da se virus iz kućne izolacije vrati nazad i uđe ponovo u najširu populaciju. To ne smije da nam se desi. Pogotovu što su tu uključeni i zdravstveni radnici, koji se otkrivaju kao pozitivni slučajevi. Oni moraju da shvate kao dio svog poziva da se izoluju i ne prošire infekciju na porodicu i svoje pacijente - naveo je Kon.

Samoizolacija

Kon je dodao da svi pozitivni na kovid-19 moraju u privremene bolnice, koje su za njih, osim trudnica, porodilja i osoba s invaliditetom.

Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da se ukida kućna izolacija, ali ne i kućna samoizolacija: - To su osobe koje su bile u rizičnim kontaktima ili su došle iz inostranstva. One se testiraju ako ispolje simptome.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.