Izvještaji Dika Martija

Nema odgovora: Da li je Tači tajno svjedočio u Hagu?

  • 09.02.2019. 14:21

Specijalizovano tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu sprovodi u svakom pogledu sveobuhvatnu istragu u vezi s navodima sadržanim u izvještaju Dika Martija.

To se vrši u skladu sa svojim mandatom koji pokriva trogodišnji period od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, rekao je portparol Kristofer Benet za Danas.

“Cilj tužioca je da privede pravdi lica koja se smatraju odgovornim za krivična djela iz njegovog mandata, a koja su dokazana van svake razumne sumnje putem dokaza sakupljenih na opšteprihvaćene pravične i pouzdane načine. Specijalizovano tužilaštvo je upoznato s medijskim izveštajima o vođenim razgovorima, ali ne komentariše svoju istragu, osim izjavljivanja da je ovlašćeno da zatraži prisustvo i da ispituje svedoke, žrtve i osumnjičene”, rekao je Benet. 

Kako se navodi to je bio odgovor na više pitanja Danasa u vezi sa svedočenjima bivših komandanata OVK, prije svih predsjednika Kosova Hašima Tačija i Sulejmana Seljimija, nedavno imenovanog političkog savetnika kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. 

“Naš list je tražio odgovor na pitanja u kom je svojstvu – kao svjedok ili osumnjičeni i zbog čega bivši komandant Glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi, koji se “zbog zdravstvenog stanja“ 9. januara nije pojavio u Hagu, početkom nedelje saslušan u Prištini. Naš list je zanimalo i da li na Seljimijev status pred Tužilaštvom utiče njegovo nedavno imenovanje za političkog savjetnika premijera Kosova i privremeno oslobađanje iz pritvora u kosovskim zatvorima zbog obnove procesa za ratne zločine nad civilima. Specijalno tužilaštvo izbjeglo je da se izjasni i da li je Hašim Tači tokom nedavnog “odmora“, kad su svi kosovski mediji na albanskom jeziku spekulisali da u tajnosti “potpisuje sporazum sa Srbijom“, zapravo tajno svjedočio u Hagu, kako tvrde zapadni diplomatski izvori. Takođe, nismo dobili ni komentar na upozorenja pojedinih američkih sudija da se SAD lome između podrške radu Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i političkog kapitala uloženog u Tačija, koji se u izveštaju specijalnog izvestioca Savjeta Evrope Dika Martija pominje kao najopasniji od kriminalnih bosova OVK”, piše Danas. 

Iz Benetovog odgovora može se zaključiti, dodaje se, da se istraga Specijalnog tužilaštva sa Izveštaja Dika Martija za sada neće proširiti i na slučaj Klečka i druge zločine nad Srbina na KiM, kao i na sukobe između “oružanih snaga republike Kosova“ – FARK i OVK, kako su nezvanično najavljivali pojedini diplomatski krugovi.