Zlatibor Lončar

Nema mjesta panici, virus korona je slabiji od sezonskog gripa

  • 26.02.2020. 11:11

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar istakao je da je novi virus korona slabiji od sezonskog gripa, te da je i smrtnost manja.

Lončar je naglasio da nema mjesta panici, a građane zamolio da se o novom virusu informišu od ljekara, a ne na društvenim mrežama.

On je naveo da je 98 odsto zaraženih koronom u Kini, dva odsto u Evropi, te da su posebno osjetljivi muškarci stariji od 80 godina, koji boluju od neke hronične bolesti ili imaju udružena oboljenja.

Prema njegovim riječima, kod 90 odsto zaraženih virusom, bolest prođe bez ikakvih posljedica.

"Mi smo prije dvije nedjelje imali više od 24.000 zaraženih od sezonskog gripa. Produžili smo raspust za nedjelju dana i spustili broj oboljelih na ispod 14.000", naglasio je Lončar.

On je naveo da će Ministarstvo obavještavati građane o svakom slučaju i da će na sajtu Ministarstva zdravlja biti poseban dio koji se bavi virusom korona, prenosi Tanjug.

"Pojačali smo kontrolu i na graničnim prelazima, ne samo na aerodromima. Pojačali nadzor nad ljudima koji dolaze u Srbiju. LJudi treba da slušaju savjete ljekara koji se cijeli život bave tom problematikom", naveo je on.

Ministar Lončar je dodao da se redovno prati situacija u regionu i svijetu, te da nabavljaju dodatne količine i lijekova i materijala.

"Lijeka nema za novi korona virus, ali liječe se komplikacije. Najveća komplikacija je upala pluća. Nema mjesta panici", zaključio je on. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.