Prešao u pravoslavlje

Nekadašnji vojnik KFORA-a kršten u Visokim Dečanima

  • 04.01.2019. 07:38

"Sada prvi put imam u šta iskreno da vjerujem, jer je pravoslavlje spasenje za sve nas", Vidno raspoložen i srećan što je dan uoči Nove godine ostvario dugogodišnju želju i prešao u pravoslavlje, ovako zbori Danijel Švarc (33), nekadašnji pripadnik Kfora na Kosmetu. 

Privrednik iz češkog grada Fridek-Mistek krstio se posljednjeg dana prethodne godine u Visokim Dečanima. U pravoslavlje ga je uveo jeromonah Petar Rajević, koji je obavio čin krštenja, a podrška mladom Čehu u za njega značajnom činu, bili su mu supuruga Zuzana, kum Dimitrije, Zvonko Mihajlović iz Štrpca i još nekoliko prijatelja...

"Iako nam je bila poznata njegova čvrsta odluka da primi pravoslavlje, Danijelova rješenost da se krsti baš uoči Nove godine bila je iznenađenje za sve, pogotovu što smo računali da će tu dugogodišnju želju ostvariti na ljeto, tačnije na Vidovdan. Ali, on je bio nestrpljiv i dobio je blagoslov oca Petra koji ga je i krstio posljednjeg dana 2018. godine u Visokim Dečanima, jednoj od najvećih naših svetinja na Kosmetu",  priča Dimitrije Marković, Danijelov kum rodom iz Bajine Bašte, koji trenutno radi u Belgiji.

Objašnjava da prijateljstvo sa Danijelom datira iz perioda njegovog boravka u Češkoj, gdje je radio kao prevodilac, a kada je sticajem okolnosti upoznao više prijatelja koji su bili naklonjeni Srbiji i srpskom narodu.

"Danijel je kao pripadnik Kfora šest mjeseci proveo na Kosmetu. Sjedište im je bilo u selu Sekirača kod Podujeva, gdje je na licu mjesta shvatio suštinu problema srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini. Po povratku sa Kosmeta počeo je sa nekolicinom prijatelja da učestvuje u humanitarnim akcijama koje smo zajednički sprovodili, ali ono što je najbitnije jeste njegova naklonost i ljubav prema našoj zemlji i našem narodu", priča kum Dimitrije.


Raspoloženje zbog Danijelovog uvođenja u pravoslavlje, iako je kao dječak kršten kao katolik, ne skriva ni njegova supruga Zuzana, koja je odmah po suprugovom krštenju cjelivala mošti Stefana Dečanskog, jer su monasi gostima otvorili sanduk svetog kralja.

"Pošto nam je na putu i beba, i ona će biti pravoslavne vjere ", otkrio je još jedan detalj Danijel koji je novoj vjeri prišao otvorenog srca i uma.

Kaže da je krštenjem u Visokim Dečanima ostvario svoj višegodišnji san koji će mu olakšati i upotpuniti pogled na svijet i budućost.


LjUBAV PREMA SRBIMA

"Kada vidim koliko Danijel i ostali češki prijatelji vole naš narod i koliko su tvrdog uvjerenja da je Kosovo deo Srbije, pitam se odakle im ta snaga, ali sam vremenom shvatio da realno posmatraju dešavanja, kao i da naš i češki narod vezuje i istorijsko prijateljstvo", ističe kum Dimitrije.

On i sam planira povratak u domovinu, tačnije u okolinu Bajine Bašte, odakle potiče. Inače, podsjeća na mnogobrojne humanitarne akcije koje su Danijel i njegovi prijatelji organizovali za Srbe na Kosmetu i dodaje da svake godine obilaze znamenitosti u Srbiji, ali da su posjetili i grob male Milice Rakić, žrtve bombardovanja.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм