Rasim Ljajić

Nećemo dozvoliti da tema o taksama bude sklonjenja

  • 17.11.2018. 11:57

Srbija i BiH neće dopustiti da tema koja se odnosi na odluku Prištine da povećane takse na robu tek tako bude sklonjena sa dnevnog reda, poručio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da Srbija i BiH ne mogu da snose posljedice zbog svojih odluka zato što ni Priština ne snosi posljedice zbog konkretnih koraka koji onemogućavaju trgovinu i CEFTA sporazum. 

On je napomenuo da još nije bilo reakcije na odluku Srbije i BiH da ne učestvuju na sastancima radnih tijela CEFTE zbog odluke Prištine, te je objasnio da je takva odluka iznuđen potez, ali da se koriste svi mehanizmi da se vrši pritisak na Prištinu i međunarodnu zajednicu da bi se mjere povukle. 

"Očito je da je ovo prešlo na čisto politički teren", rekao je LJajić. 

Prema njegovim riječima, posljedice uvođenja taksi su velike, da se manje robe prodaju na Kosovu, te da najveću štetu imaju potrošači i kupci, jer su proizvodi skuplji i do 10 odsto, prenose beogradski mediji. 

On je naveo da je plasman robe iz Srbije na Kosovo 440 miliona a sa Kosova svega 20 miliona i riječ je o četiri do pet proizvoda. 

Kada je riječ o opciji da Kosovo bude isključeno iz CEFTA sporazuma, Ljajić je naveo da to formalno - pravno nije realna opcija. 

"CEFTA ne može da funkcioniše kao švedski sto, da se uzima samo ono što vam odgovara. Reč je o odluci koja je i pravno i ekonomski, ali i na druge nečine neobjašnjiva", objasnio je jajić. 

On je istakao da iz jedne velike kompanije postoje informacije da na Kosovu uskoro počinje primjena zakona o zaštiti potrošača koji podrazumjeva obavezu da se pored istaknute cijene na proizvodu stavi i zastavica države u kojoj je roba proizvedena. 

"To je smišljeno da se napravi barijera za plasman srpske robe na tržište Kosova", ocijenio je Ljajić.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.