Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg

NATO žali što je kosovski parlament izglasao odluku o formiranju vojske

  • 14.12.2018. 12:13

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament donio odluku o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse.

"I mada je tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vrijeme", poručio je Stoltenberg.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

"Sa promjenom mandata, Sjevernoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procjenu stepena saradnje NATO sa KBS", navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoletenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbjednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog", ističe šef Alijanse.

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

"NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rješenje za region", zaključuje se u saopštenju.

I Mogerinijeva žali

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da žali zbog inicijative samoproglašenog Kosova da osnuje novu vojsku, navodi se u saopštenju iz kancelarije visokog predstavnika.
U saopštenju se navodi da je EU postigla dogovor sa NATO da bi mandat postojećih Kosovskih bezbjednosnih snaga /KBS/ trebalo mijenjati samo postepeno i u skladu sa Ustavom samoproglašenog Kosova. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ranije danas da nije vrijeme za takav potez Prištine i naglasio da je takva odluka donesena uprkos zabrinutosti koju je Alijansa izrazila. 

Mogerinijeva vodi sedam godina duge pregovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, podsjetio je AP. 

Brisel smatra da su razgovori o normalizaciji odnosa ključni za dalji proces integracije Srbije i samoproglašenog Kosova u EU.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)