Sjevernoatlantska alijansa

NATO: Poštujemo pravo Srbije da bira svoje aranžmane

  • 29.07.2019. 22:15

NATO u potpunosti poštuje suvereneno pravo svih država, uključujući Srbiju, da biraju svoje političke i bezbednosne aranžmane, navodi se u odgovoru Sjevernoatlantske alijanse na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o ruskoj donaciji vojne opreme Srbiji, a imajući u vidu zapadne sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima.

Na pitanje o odluci Rumunije da blokira transport pomenutog vojnog kontinenta preko njene teritorije, NATO u saopštenju navodi da bi o tom konkretnom događaju pitanje trebalo uputiti vlastima u Bukureštu. NATO u saopšternju ističe partnerski odnos koji ima sa Srbijom.

"Srbija je bila domaćin najveće civilne vježbe u slučaju vanrednih situacija, čime je pomogla NATO saveznicima, ali i samoj sebi i drugim partnerima da bude bolje pripremljena u suočavanju sa prirodnim katastrofama, kao što su poplave i šumski požar", navodi NATO i ističe zajednički napor na reformi snaga bezbjednosti i institucija u Srbiji.

Kada je riječ o drugim vidovima saradnje, NATO poseban značaj pridaje obuci pripadnika Vojske Srbije, čime im se pomaže da daju svoj doprinos u međunarodnim mirovnim misijama.

"Investirali smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi više od 200 tona municije. Srbija je takođe zajedno sa NATO radila na obuci iračkog vojno-medicinskog osoblja, čime je doprinijela stabilnosti na Bliskom istoku", stoji u saopštenju.

U Nišu je danas prikazano 10 oklopnih vozila koje je Rusija donirala u okviru vojno-tehničke saradnje.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.