Milan Mojsilović

Nastaviti opremanje, revitalizaciju i modernizaciju vojske

  • 22.09.2018. 17:49

Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović izjavio je da namjerava da nastavi opremanje, revitalizaciju i modernizaciju vojske.

Mojsilović je rekao da želi modernizovanu i profesionalnu vojsku, te da ga ohrabruje posvećenost državnog vrha da se opremljenost vojske dovede na određen nivo, jer neutralnost Srbije zahtijeva takav odnos. 

Prema njegovim riječima, u narednom periodu težište će biti na unapređenju obučenosti profesionalnog i dijela rezervnog sastava Glavnih odbrambenih snaga, a planirana je i izgradnja poligona za borbu u urbanoj sredini u Kovinu, koji će biti namijenjen za obuku svih jedinica vojske.

Kada je riječ o eventualnom vraćanju redovnog služenja vojnog roka, Mojsilović je istakao da to podržava, ali da se zna ko o tome donosi odluku. 

Prema njegovim riječima, Generalštab detaljno analizira sve aspekte tog pitanja i državno rukovodstvo će imati potrebne parametre za donošenje odluke – koliko to košta, šta bi obuhvatilo, koliko bi trajalo. 

"Nije reč o tome da li Vojska Srbije treba da obrazuje i vaspitava omladinu. To nije primarno. Važna je sposobnost građana Srbije da brane svoju otadžbinu. Zna se ko može da donese odluku o tome. Moj lični stav je - za", objasnio je Mojsilović za časopis "Odbrana" u prvom intervjuu od postavljenja na mjesto načelnika Generalštaba. 

On je istakao da podizanje sposobnosti lovačke avijacije ide dobrom dinamikom, što se odražava i na jedinice Kopnene vojske, te da se očekuje isporuka 30 ruskih tenkova modernizovane verzije T-72 i 30 modernizovanih BRDM-2, prenose beogradski mediji. 

"Tu je i naša odbrambena industrija - u završnim smo fazama određenih ispitivanja, pa mislim da ćemo se u skorije vreme i otuda ojačati novim sredstvima cevne artiljerije, oklopnih, ali i neborbenih vozila", rekao je Mojsilović. 
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)