Detalji ubistva srpskog advokata

Napadač znao gdje su sigurnosne kamere

  • 30.07.2018. 10:21

Ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića (56) diglo je na noge njegove kolege širom Srbije, koji od danas u znak protesta stupaju u jednonedeljni štrajk. 

I dok pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova rade na rasvjetljavanju ovog zločina, angažujući sve raspoložive kapacitete, svoj doprinos u otkrivanju napadača i naručilaca daće i Advokatske komore Srbije i Beograda raspisivanjem novčane nagrade za građane koji nadležnom tužilaštvu budu dostavili vjerodostojne informacije, koje bi mogle da rasvijetle ovaj nemili događaj.


Ognjanović, koji je važio za jednog od najboljih krivičara u zemlji, ubijen je u subotu uveče u Ulici antifašističke borbe na Novom Beogradu u blizini “Štark arene”. U pucnjavi je u ruku ranjen i njegov sin Petar (26). Prema priči očevidaca, na advokata je pucao mladić obučen u crno, sa crnim kačketom na glavi. Ognjanović je napadnut u pasažu zgrade u kojoj je živio sa suprugom i desetomjesečnom ćerkicom. Interesantno je da ovaj dio zgrade nije pokriven kamerama.

Naime, Ognjanović je, prema priči komšija, u stan u prizemlju u kojem su živjeli njegovi roditelji i gdje je odrastao, došao prije pola godine. Prilikom renoviranja obnovio je zajedničko dvorište i tada je postavio sigurnosne kamere koje pokrivaju ulaz u zgradu, njen zadnji dio, gdje je terasa stana porodice Ognjanović, ali ne i dio u kojem je nastradao. Pretpostavlja se da je napadač bio dobro upoznat sa ovim detaljem, pa je vjerovatno sakriven čekao momenat da advokat krene prema stanu sa donjeg ulaza, prema terasi. Nije isključeno i da ga je pratio neko vrijeme, čekajući pogodan momenat.

Policija će narednih dana pregledati snimke postojećih kamera, kako bi se utvrdilo da li je na njima zabilježen momenat dolaska napadača. Biće saslušani i svjedoci, pošto je tom prilikom u okolini zgrade bilo dosta ljudi. Najveća pomoć očekuje se od Petra Ognjanovića, koji bi možda mogao i da opiše napadača, ukoliko ga je vidio, kao i da pojasni okolnosti pod kojima se dogodio zločin. Pored toga, bitno za istragu je i utvrditi motiv napada. Prema mišljenju jednih, Ognjanović je još jedna u nizu žrtva rata kriminalnih klanova, pošto je bio jedan od branilaca Luke Bojovića i blizak njegovoj porodici. Sa druge strane, ima i onih koji vjeruju da je bio umiješan u neke poslove sa “one strane zakona”.

Na mjestu ubistva Ognjanovićeve kolege su palile svijeće i ostavljale cvijeće. Kako je istakla Zora Dobričanin Nikodinović, “pucanj u Ognjanovića je pucanj u srpsko pravosuđe”.

"Ovo što se desilo je katastrofa. Kolega Ognjanović je bio dobar, odličan kolega, vrstan i poznat advokat, prijatelj... To je veliki gubitak za cijelu advokaturu. Smrt kolege Ognjanovića nije samo pucanje u advokaturu, već na cijelo pravosuđe. To je napad na zakon", poručila je Dobričaninova.

"Krajnji je trenutak da se shvati gdje smo i ", navela je Zora Dobričanin Nikodinović.

Advokatske komore Srbije i Beograda istovremeno su navele da je ovo ubistvo samo posljednje u nizu brojnih napada na advokate, od kojih je veliki broj do danas ostao nerasvijetljen.

"Najenergičnije zahtijevamo od svih nadležnih državnih organa da momentalno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete, jer je od suštinske važnosti u ovakvim slučajevima odgovarajuća reakcija tužilaštva u policije u prvih nekoliko dana. Mi ćemo upotrijebiti sve svoje resurse i izvršiti najveći pritisak na nadležne državne organe kako bi počinioci ovog zločina bili pronađeni u najkraćem roku", navode ove dvije komore.

Nadležni iz AKS i AKB zatražili su i da se formira poseban tim koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog rasvjetljavanja zločina.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.