Kosovo

Nakon krađe zastave, nova provokacija u Gračanici: Grafiti OVK osvanuli na bilbordu sa slikom manastira

  • 01.07.2021. 17:54

Samo dan nakon što su albanski ekstremisti polomili barjak i ukrali zastavu Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz porte manastira Gračanica, a nekoliko sati kasnije na društvenim mrežama objavili skandalozan snimak paljenja iste, jutros se dogodio novi incident nadomak Gračanice.

Na lokalnom putu Laplje selo Gračanica, na bilbordu sa slikom manastira Gračanica, osvanuo je natpis “Albanija UČK”, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

– Ova poruka izazvala je opravdanu uznemirenost među srpskim narodom čije se svetinje skrnave gotovo svakoga dana, a sada im se i na ovaj način šalje nova prijetnja. Nema sumnje da svaki ovakav čin ima svoj potpis u Prištini, iz koje učestalo dolaze poruke o svojatanju srpske kulturne baštine i hramova SPC, kao i izjave mržnje i netrpeljivosti – ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, kolika je netrpeljivost Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji pokazuje i najnoviji primjer iz Lipljana, kada je grupa huligana pokušala da spriječi srpske mladiće da na sportskom igralištu postave koševe. Samo dan ranije, zaplijenjena su nova bezbjednosna vrata iz stana Dragice Gašić.

– Nema sumnje da Albanci, osim uništavanja srpskih i pravoslavnih simbola, paljenja trobojke SPC, skrnavljenja crkava i manastira, sada prebrojavaju i krvna zrnca ulaznim vratiam i sportskim rekvizitima – piše u saopštenju.

Svi napadi, koji se sve intenzivnije dešavaju nad srpskim narodom na Kosovu, praćeni su eksplozivnim izjavama nosioca vlasti u Prištini, i zabrinjava činjenica da niko od tamošnjih političara nije osudio nijedan incident, niti su izvršioci uhapšeni, a utihnuli su i predstavnici evropskih i svjetskih organizacija, u čijem opisu posla jeste osiguranje mira, slobode i bezbjednosti za srpski narod na KIM.

(Tanjug) 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.