Milovan Drecun

Nakon Haradinaja očekuje se poziv za Tačija, Veseljija i druge

  • 19.07.2019. 19:41

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosmet Milovan Drecun očekuje da nakon Ramuša Haradinaja pozive Specijalnog tužilaštva u Hagu za zločine OVK dobiju i Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi ključni ljudi iz terorističke OVK.

Drecun je naveo da će se tek vidjeti da li će protiv Haradinaja biti podignuta optužnica, ali da je svakako važan korak to što je osumnjičen. 

"Mislim da su velike šanse prvo da bude podignuta optužnioca protiv njega, a onda da tokom sudskog procesa bude dokazana i krivica. Riječ je o jednom od najtežih ratnih zločinaca na Kosmetu i brutalnom ubici. On i dalje preti dovrašavanjem etničkog čišćenja, tako da postoje velike šanse", rekao je Drecun. 

On je naglasio da su braća Daut i Ramuš Haradinaj osumnjičeni za najteže ratne zločine jer su oni najogovorniji za ono što se dešavalo u operativnoj zoni Dukađin terorističke OVK. 

Drecun, koji je i predsjedavajući Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvjetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica, naveo je da je za ovu zonu Radna grupa identifikovala najveći broj događaja - ubistva, silovanja, mučenja, maltretiranja.

"Tamo je Radna grupa obradila više od 980 događaja, što je daleko najviše u odnosu na sve druge operativne zone, čak i u odnosu na zonu Drenice", rekao je Drecun za Televiziju "Pink". 

Prema njegovim riječima, obrađeno je više od 2.100 dokumenata i utvrđeno da su tamo bila 23 ilegalna pritvora u kojima su držani ljudi, malteretirani, mučeni i potom ubijani. 

"Došli smo i do dokumentacije iz štaba operativne zone Dukađin i ručno pravljenog spiska, ali i izveštaja koji govori o ubijanju albanskih civila i pripadnika tadašnje policije, MUP-a Srbije, za koje su oni smatrali da su kolaboracioniosti. Sve su to slučajevi koji nisu procesuirani ranije u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju kada je Haradinaju suđeno", ukazao je Drecun. 

On je napomenuo da Haradinaj /koji je danas podnio ostavku na funkciju premijera samoproglašenog Kosova, jer je kao osumnjičeni dobio poziv Specijalnog tužilaštva u Hagu/ i za ta nedjela treba da odgovara po komandnoj odgovornosti na čemu će biti akcent Specijalnog tužilaštva.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)