Aleksandar Vučić

Na Sretenje bi trebalo da bude usvojena deklaracija o vojnoj neutralnosti zemlje

  • 23.11.2019. 17:35

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da bi na Sretenje, 15. februara, u Skupštini Srbije trebalo da bude usvojena deklaracija o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti zemlje.

Vučić je rekao novinarima na Paliću da bi to bila jedna vrsta potvrde unutrašnje i spoljne politike Srbije, za koju misli da je dala rezultate i izazvala poštovanje cijelog svijeta.

On smatra da Srbija to treba da uradi, ne zbog sebe, već zbog budućih generacija".

"Važno je da kad potvrdite jedan kurs, onda vas i drugi posmatraju na taj način. Meni je nedavno belgijska premijerka rekla: 'Vi u Srbiji, i vi Aleksandre, poznati ste po tome da imate samostalnu i nezavisnu politiku.' Znate li kakva je to čast i kakva je to retkost čuti u današnjim evropskim okvirima", kaže Vučić.

On je dodao da je na to ponosan.

Predsjednik Srbije kaže da je i to jedan od razloga što mađarski prijatelji cijene Srbiju - jer ima autohtonu, autonomnu, samostalnu i nezavisnu politiku, što ide za svojim interesima, poštujući sve druge, a ne mora uvijek da bude "prišipetlja" svemu što neko drugi donese kao odluku.

"Sami biramo kada ćemo za nešto da glasamo, a kad nećemo. To je veoma važno i doprinosi daljem i većem ugledu Srbije", zaključio je Vučić.