Sahranjuju ih u Srbiji ili Crnoj Gori

Na Kosovu ne ostaju ni srpske kosti: Raseljeni Srbi ekshumiraju pretke

  • 07.03.2019. 08:56

Srbi raseljeni sa Kosova i Metohije se sve češće odlučuju da ekshumiraju posmrtne ostatke svojih rođaka i sahrane ih u centralnoj Srbiji ili Crnoj Gori, pišu "Večernje novosti".

Vlasnik prodavnice pogrebne opreme iz Kosovske Mitrovice čiji su inicijali Z.R, koji već gotovo 20 godina obavlja usluge ekshumacije i prenosa posmrtnih ostataka u centralnu Srbiju, izjavio je za "Novosti" da godišnje bude nekoliko desetina ovakvih zahtjeva. 

"Uglavnom deca prenose tela roditelja, posebno u slučaju kada je jedan od roditelja upokojen na Kosmetu, a drugi u centralnoj Srbiji, gde je porodica izbegla", rekao je on i naglasio da su posebno potresni zahtjevi roditelja koji žele da presele posmrtne ostatke svoje djece. 

List navodi da je problem prenošenja posmrtnih ostataka Srba sahranjenih na grobljima na Kosmetu aktuelizovan kada je tokom proteklih Zadušnica na pravoslavnom groblju u Prištini uočeno više praznih grobnih mjesta. 

Prištinski paroh Saša Mitrović upozorio je tada vjernike da sve masovnije ekshumacije i prenošenje pokojnika u centralnu Srbiju nisu u duhu pravoslavlja. 

On je Srbe sa Kosmeta pozvao da to ne čine, jer je, kako je naglasio, želja pokojnika da počivaju tamo gdje su preminuli, a posebno što je riječ o svetoj kosovskoj zemlji. 

Albanci na Kosovu i Metohiji najčešće do 1999. godine nisu podizali spomenike svojim potomcima, već su srodnike sahranjivali samo uz simbolične oznake, a posljednjih godina su, međutim, počeli da prave glamurozne spomenike. 

Ova pojava se, kako navode "Novosti", tumači kao označavanje teritorije i stvaranje kontinuiteta dok se srpska groblja redovno uništavaju. 

Postoji i nezvanično saznanje da monopol za izgradnju nadgrobnih spomenika na Kosovu i Metohiji drži jedna američka kompanija.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок