Beograd

Na internet stranici Muzeja mogu se prijaviti saznanja o žrtvama Јasenovca

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2021. 19:13

Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić danas je, povodom 80 godina od uspostavljanja sistema koncentracionog logora smrti Јasenovac, pozvao sve koji imaju saznanja o žrtvama da to prijave tako što će popuniti formular.

Formular je dostupan na naslovnoj stranici Muzeja.

Ristić je u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, gdje je Muzej žrtava genocida organizovao skup "Kada prošlost progovori - Јasenovac, osamdeset godina kasnije", istakao da Muzej i dalje vrši identifikaciju žrtava Drugog svjetskog rata na isti način kao i Memorijalni centar Јad Vašem u Јerusalimu i druge relevantne svjetske institucije.

- Dobijamo veliki broj tih formulara svakodnevno i beskrajno smo zahvalni svim našim sugrađanima i sunarodnicima, jer nam to omogućuje da mnogo brže i efikasnije popunjavamo bazu i korigujemo je. Na taj način ćemo svi zajedno očuvati dostojanstveno sjećanje na sve naše stradalnike - rekao je Ristić.

On je istakao da je danas tužan dan, kada je prije 80 godina uspostavljen sistem koncentracionog logora smrti u Јasenovcu, u okviru Nezavisne Države Hrvatske, kao najmonstruoznije i najbrutalnije stratište u cijeloj Evropi tokom Drugog svjetskog rata.

Tim povodom, kako je naveo, Muzej žrtava genocida i Udruženje logoraša Јasenovca priredili su danas u Narodnoj biblioteci Srbije susret sa preživjelim zatočenicima tog logora smrti, na kojem su svoja svjedočenja o zatočeništvu u Јasenovcu iznijeli Gordana Radojičić, Slavko Milanović i Milinko Čekić.

- Mi u Muzeju žrtava genocida smatrali smo da na ovaj dan ne treba da govore istoričari, da ne treba niko da tumači, pojašnjava, vrednuje, već da treba da omogućimo da prošlost progovori autentičnim glasom i svjedočenjima preživjelih - rekao je Ristić.

On je istakao da je preživjelih zatočenika Јasenovca sve manje i manje kako vrijeme prolazi i zbog toga su njihova svjedočanstva još dragocenija.

- Zamolili smo ih da to učine pred javnošću i da njih troje kao predstavnici stradalnog srpskog naroda u Јasenovcu po ko zna koji put progovore i saopšte svoja tragična, autentična svjedočanstva o onome što su lično doživjeli i, na svu sreću, preživjeli. Stoga je ovo dan kada prošlost progovara i kada mi istoričari treba da budemo u drugom planu - rekao je Ristić.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић