Nova vojna organizacija

Na granici sa Srbijom vaskrsava Austrougarska 

  • 14.02.2019. 20:35

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija, kao i Austrija koja nije članica NATO, potpisale su pismo namjere o uspostavi Regionalne komponentne komande za specijalne snage (R-SOCC), koja bi trebalo znatno da poboljša sposobnosti tih snaga.

Četiri zemlje saveznice NATO, pod vodstvom Mađarske, zajedno sa Austrijom, radiće zajedno na formiranju R-SOCC-a za male zajedničke operacije, saopštio je NATO, prenijela je Hina.

Pismo namjere potpisano je juče na marginama dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO.

"Ta komanda izuzetno će povećati sposobnosti tih pet država da efikasno koriste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOCC-a omogućuje svakoj od učesnica da svoj doprinos koristi odvojeno, a istovremeno će imati koristi od integrirane strukture R-SOCC-a, kada se aktivira za raspoređivanje," kaže se u saopštenju NATO.

Nova komanda razvijaće se u skladu sa standardima NATO, koristeći stručno znanje sedišta za NATO specijalne operacije u Monsu, u Belgiji.

Komanda je prvenstveno namijenjena operacijama EU i NATO, ali će moći da učestvuje i u ostalim multilateralnim misijama, vježbama i treninzima.

Podsjećamo, Austrougarska ili Austrougarska monarhija, poznata i kao Dvojna monarhija i Dunavska monarhija, bila je država koja je postojala u Evropi između 8. juna 1867. i 31. oktobra 1918. godine. U njoj su živjeli Nijemci, Italijani, Hrvati, Mađari, Bošnjaci, Poljaci, Rumuni, Rusini, Slovaci, Česi, Srbi, Slovenci i drugi narodi.

Poslije vojnog poraza u Prvom svjetskom ratu 1918. godine, Austrougarska je rasformirana, a na njenoj teritoriji je formirano nekoliko država nasljednica: Austrija, Mađarska, Čehoslovačka (Češka i Slovačka), Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (Srbija, BiH, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija) i Poljska, a dijelovi su pripojeni već postojećim državama: Italiji i Rumuniji.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм