"Turski tok"  

Moskva spremna da uloži 1,4 milijarde dolara u gasnu infrastrukturu Srbije

  • 17.01.2019. 18:05

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna da realizuje nastavak gasovoda "Turski tok" i da radi sa Srbijom na razvoju gasne i tranzitne infrastrukture u šta bi mogla da uloži 1,4 milijarde dolara.

Putin je, na zajedničkoj konfernciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je Rusija spremna da realizuje nastavak "Turskog toka" za evopske zemlje i potrošače, te potvrdio da se mnogi intersuju za to. 

"Imao više nego dovoljno resursa. Sada radimo sa Srbijom na razvoju infrastrukture i tranzitne infrastrukture, spremni smo da uložimo 1,4 milijarde dolaza za to. Na kraju krajeva, sve će zavisiti od drugih zemalja EU, koliko su u stanju da brane svoje suverene nacionalne interese u dijalogu sa evropskim strukturama", rekao je Putin. 

On je podsjeto da je gasovod "Južni tok", koji je trebalo da porđe i kroz Srbiju, zasutavljen i da za to nije kriva Rusija, a da se sada Bugarska, koja je odustala od ranijeg projekta, interesuje za "Turski tok", koji bi trebalo da se nastavi preko Srbije i dalje. 

"Mi smo spremni za investiranje. Sljedeće sedmice kod mene dolazi (turski predsjednik Redžep Tajip) Erdogan, Turska želi to", rekao je Putin. 

On je naglasio da "Sjeverni tok dva", za koji je zaintersovana Njemačka, ne smeta projektu "Turskog toka", te dodao da će Rusija očuvati i tranzit gasa kroz Ukrajinu. 

Vučić je rekao da se radi na izgradnji gasnog "Turskog toka" kroz Srbiju i da Srbija hoće za svoje građane najbolji i najeftiniji gas, a to je ruski. 

Upitan da li je razmatran nastavak "Turskog toka" i šta može ometati realizaciju projekta, s obzirom na pritisak EU na Srbiju, Vučić je rekao da Srbija očekuje mnogo od tog projekta i da je do sada mnogo toga urađeno, uključujući i brojne procedure. 

"Ne znam kakvi su pritisci na neke druge kroz čije teritorije gasovod `Turski tok` treba da prođe, sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema. Mi smo na takvu vrstu pritisaka otporni, naš narod mora da dobije gas, naša preduzeća moraju da dobiju gas", rekao je predsjednik Srbije. 

On je podsjetio da je Srbija do sada gas dobijala preko Ukrajine i Mađarske, ali da je plan da ubuduće taj eneregent dobije "Turskim tokom", preko Bugarske, te da se zbog toga gradi veza prema Bugarskoj za taj gasovod. 

"Za Srbiju je to od izuzetnog značaja. Znam da su Nijemci sve što je bilo do njih već izgradili po pitanju `Severnog toka`. Već je oko 500 kilometara izgrađeno pod vodom. I mi, kao i drugi, imamo pravo da dobijemo gas", rekao je Vučić. 

On je dodao da se naslušao se priča "po cijelom svijetu", odakle će sve gas u Srbiju da stigne, ali da nije vidio drugi gas, osim ruskog. 

"Nudili su drugi tečni gas, ali duplo skuplje. Mi da plaćamo dvostruko više cijene nemamo i ne možemo, iako ekonomski stojimo bolje. Hoćemo da nabavljamo najbolji i najeftiniji gas za naš narod i naši zemlju, a to je ruski gas", rekao je je Vučić. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)