Marija Zaharova

Moskva: NATO da obuzda razularene radikalne Albance

  • Извор: СРНА
  • 14.10.2021. 16:03

Rusija zahtijeva da kontingent NATO obuzda radikalne kosovske Albance jer ima punu odgovornost za osiguravanje mira i bezbjednosti u ovoj pokrajini, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom najnovijih incidenata na sjeveru Kosova i Metohije kada je jedan Srbin teško ranjen, a više njih povrijeđeno.

"Zahtijevamo da misija na Kosovu ispuni svoj mandat u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 i da obuzdaju razularene radikalne kosovske Albance", istakla je Zaharova.

Ona je rekla da Albanci demonstrativno odbijaju da odustanu od svojih agresivnih planova s ciljem da očiste Kosovo i Metohiju od nealbanskog stanovništva, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Upozoravamo da takav stav Prištine i nejasna reakcija njenih pokrovitelja neizbježno izazivaju kretanje ka otvorenom sukobu, uništavaju pretpostavke za nastavak, i bez toga blokiranog, dijaloga dvije strane", naglasila je Zaharova.

Ona je naglasila da je očigledno da radikalna Vlada premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija ne smatra da ima ikakve obaveze, te otvoreno ignoriše čak i one na Zapadu koji nastavljaju da lobiraju za međunarodnu legalizaciju nezakonite, jednostrano proglašene nezavisnosti ove pokrajine, prenosi "Sputnjik".