Maja Gojković

Moskva bolje nego iko razumije s čime se Srbi suočavaju

  • 23.10.2018. 14:58

Srbija ulaže sve svoje snage u rješavanje pitanja Kosova i Metohije, čuvajući bezbjednost i mir i u tome je dosadašnja i buduća podrška Rusije od neprocjenjive vrijednosti, rekla je predsjednik srpskog parlamenta Maja Gojković obraćajući se poslanicima ruske Dume.

"Rusija, bolje nego iko drugi, razume sa čime se mi suočavamo", rekla je Gojkovićeva, navodeći da su ruskom narodu jasni i principi za koje se Srbija zalaže i stvarnost svijeta u kojem se za te principe bori.

Ona je navela da će pitanje Kosmeta, koje je najveće i najteže za srpski narod i državu i nosi globalne posljedice, zahtijevati još mnogo istrajnosti, mudrosti i snage da bi se došlo do pravednog i održivog rješenja, nasuprot brutalnom nasilju nad nevinim i nemoćnim žrtvama, spomenicima i crkvama, gruboj jednostranosti, stalnim provokacijama i površnosti i cinizmu mnogih.

Gojkovićeva je rekla i da je poznato da je spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU, kao i da se zalaže da ti procesi budu usklađeni sa željom Srbije da na međunarodnom regionalnom i globalnom planu unapređuje saradnju sa partnerima i prijateljskim zemljama, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Ona je istakla da je Srbija, u složenim geopolitičkim okolnostima i nestabilnom okruženju u parlamentu, donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da nema aspiraciju da postane članica NATO.

"Imamo suviše tešku istoriju povezanu sa ovom alijansom da bismo uopšte razmišljali o tome. Istovremeno, ostajemo otvoreni, a politika vojne neutralnosti to omogućava, za aktivnu saradnju sa svim partnerima i bezbednosnim akterima u regionu i šire, s ciljem očuvanja mira i stabilnosti", rekla je Gojkovićeva.

Ona je poručila da Srbija nikada i ni pod kakvim uslovima neće uvoditi bilo kakve sankcije Rusiji, kao i da će skupštinska delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope nastaviti da se, dosljedno i principijelno, u skladu sa međunarodnim pravom, zalaže za puni povratak prava delegacije Rusije.

Gojkovićeva je podsjetila da su Srbi i Rusi uvijek bili na istoj strani istorije, u borbi za slobodu, nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta, navodeći da su ti odnosi izdržali ispit vremena, zajedničkih tragedija i pobjeda.

Ona je podsjetila da se ove godine obilježava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, pobjeda nad fašizmom i ocijenila da bi srpski narod veoma teško opstao i ostvario svoje nacionalne i državotvorne ciljeve da nije, u ključnim istorijskim trenucima, imao podršku Rusije i ruskog naroda.

Gojkovićeva je rekla da je ponosna što će 4. novembra srpskog glumca Miloša Bikovića, koji je sarađivao i sa ruskim režiserom Nikitom Mihalkovim, državnom nagradom "Medalja Puškina" odlikovati predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Medalja Puškina" je medalja koja se dodjeljuje za usluge u oblasti kulture, prosvjete, društvenih nauka, literature i umjetnosti.

Gojkovićeva predvodi parlamentarnu delegaciju na Trećoj sjednici Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i ruske Dume u Moskvi.

Тагови: