Doktor Tiodorović

"Moramo da izbjegnemo sudar sa koronom”: Vakcina nikad važnija

  • 15.07.2020. 19:52

Da bi izbjegli mogućnost da dođe do ukrštanja, istovremenog djelovanja korone virusa i gripa, veoma je važno sprovesti vakcinaciju protiv sezonskog gripa, isitče epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne infekcije Covid-19.

– Da pojasnimo narodu, ova vakcina ne štiti od korone, već od sezonskog gripa, a ujedno i od komplikacija koje mogu nastati kombinovanjem djelovanja jednog i drugog. To je ono što je Italija doživjela, u epidemiji gripa podvukla se i epidemija korone – objašnjava dr Tiodorović.

Kako profesor Tiodorović dalje kaže, na ovaj način ćemo sigurno olakšati borbu sa mogućom epidemijom gripa, ali ujedno smanjiti rizike i za one koju budu zaraženi koronom, jer će se na ovaj način izbjeći sudar virusa.

– To je jednostavno pristup koji treba primjenjivati. Stanovništvo sada drugačije posmatra vakcinaciju, što je dobro, vakcinacija je prošle godine bila odlično sprovedena, potrošili smo sve vakcine, pa nam je trebalo još, a razlog je naravno taj jer su ljudi su shvatili da vakcinacija pomaže – objašnjava epidemiolog.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa će se obavljati prema pravilniku, a to znači da je preporučena osobama koje su starije od 60 godina, hroničnim bolesnicima, dok je za zdravstvene radnike vacinacija obavezna, osim kod pojedinačnih slučajeva kada postoji opravdan razlog zbog koga osoba ne može primiti vakcinu.

– Vakcina se preporučuje i osobama sa slabijim imunitetom, dijabetičarima, onkološkim bolesnicima, naravno uz konsultaciju sa njihovim ljekarima, specijalistima koji prate njihovo zdravstveno stanje. Takođe, tu imamo i vakcinaciju trudnica, porodilja, jer one prirodno imaju oslabljen imunitet, a na ovaj način ih vakcina štiti. Opet napominjem, sve se to obavlja u dogovoru sa svojim ljekarom – objašnjava dr Tiodorović.

Na pitanje da li bi i djeca trebalo da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, epidemiolog Tiodorović objašnjava da bi o tome roditelji trebalo da se konsultuju sa pedijatrom.

– Ima djece sa rijetkim oboljenjima, imamo i one sa hroničnim, dijete sa dvije ili tri godine može da ima astmu, kao i sva druga oboljenja koja dovode do pada imuniteta. Vakcinacija se može obaviti u konsultaciji sa pedijatrom – dodaje profesor Tiodorović.

 

Тагови: