Matija Bećković

Mora se znati čija je Kosmet zemlja 

13:02, 12.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Akademik Matija Bećković izjavio je povodom pregovora Srba i Albanaca u vezi sa Kosmetom da je "ideja da vam neko da nešto što nije njegovo besmislena" i poručio da se mora znati čiji je zemlja Kosovo i Metohija.

"I ma koliko vam davao i ma koliko on bio silan, to je beznačajno. Znači, trebalo je odavno, a nije kasno ni sada, da Srbi i Albanci sjede jedni naspram drugih i da vide kako da urede svoj život. I kako da garantuju prava Srbima na Kosovu i njihovim svetinjama i njihovim granicama, a da opet Srbija garantuje njihova ljudska i demokratska prava", rekao je Bećković u Prizrenu, gdje je promovisano drugo izdanje njegove knjige "Kosovo - najskuplja srpska riječ". 

Bećković je naglasio da se mora znati čija je Kosmet zemlja, prenosi "Sputnjik". 

"Mađari su poslije bitke na Mohaču kopali svoju zemlju i iskopali kosti svojih ratnika koji su vodili bitku. Ja sam ubjeđen da bismo mi, da smo stigli, kopali oko Laba i Sitnice, oko Gazimestana od Čečana, kako kaže narodna pjesma, da bismo našli kosti naših praotaca i pradedova. Koska je večita i nema boljega i čvršćega dokumenta", rekao je Bećković. 

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je da "treba živjeti Kosovo" u kompleksnom vremenu u kom se danas živi. 

"Mnogi su govorili o Kosovu, mnogi su pjevali o Kosovu, to i danas čine. Ali zasigurno mislim da to ne čini niko bolje od našeg Matije. I nije samo dovoljno govoriti o Kosovu i pjevati. Treba živjeti Kosovo. Treba živjeti kosovski zavjet. Treba svjedočiti u naše vreme, sve ono što smo bili i što smo sada i što treba da budemo", naglasio je vladika Teodosije. 

On je ocijenio da je ovo vrijeme mnogo kompleksno i dodao da se kao monah i sveštenik i kao vladika mnogo moli da današnja generacija bude dostojna predaka. 

"Da hodimo njihovim stopama i njihovim putem i da nikako ne budemo najgora generacija u srpskom rodu. Da se s nama, ne daj Bože, završi ono što je vijekovima trajalo, već da mi istrajemo, da odolimo svemu što nas pritiska i spolja i iznutra i da sve ono vrijedno, pošteno, čestito i mi predamo budućim pokolenjima. I ono što bih htio da poručim ovde u Prizrenu svakom Srbinu, pravoslavcu, da ima na umu ove riječi, da je Kosovo najskuplja srpska reč", rekao je vladika Teodosije.