Aleksandar Vučić

Moguća neka vrsta nastavka dijaloga sa Prištinom

15:12, 15.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da bi uskoro moglo doći do nastavka "nekog dijaloga" Beograda i Prištine, između ostalog i radi smanjivanja tenzija zbog najavljenog formiranja takozvane vojske Kosova.

"Nadam se i nekakvoj vrsti skorog nastavka dijaloga, ako ni zbog čega drugog ono zbog smanjivanja ovog tipa tenzija koje bi mogle da dovedu do problema za svakoga od nas", rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon sastanka sa premijerom Srbije Anom Brnabić i resornim ministrima. 

Upitan da li postoji opasnost da Kosovske snage bezbjednosti, poslije transformacije u takozvanu vojsku, dođu na sjever Kosova i Metohije, Vučić je odgovorio da je poznato pod kojim uslovima neka oružana formacija smije da se pojavi na sjeveru srpske pokrajine. 

"Molio sam i upozoravao generalnog sekretara NATO-a, svi ste bili svedoci i više puta sam ponovio pod kojim uslovima neka oružana formacija sme da se pojavi na severu pokrajine. Nemam više šta po tom pitanju da kažem osim onog što sam do sada govorio", naveo je Vučić. 

On je dodao da će uraditi sve da do takvog neodgovornog ponašanja Prištine ne dođe i poručio da Srbi na Kosmetu neće biti ostavljeni bez podrške Srbije. 

Vučić je najavio niz diplomatskih aktivnosti s ciljem sprečavanja samoproglašenog Kosova da postane član Interpola na zasjedanju Generalne skupštine ove međunarodne policijske organizacije u novembru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Prema njegovim riječima, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imaće narednih dana više putovanja, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović biće posebno angažovan u sprečavanju članstva samoproglašenog Kosova u Interpolu. 

Vučić je najavio da će do 1. maja iduće godine u sedam gradova Srbije početi izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbjednosti. 

On je rekao da se za subvencionisane stanova prijavilo ukupno 23.423 pripadnika snaga bezbjednosti. 

"Već u narednih mesec dana krenućemo u izgradnju u Vranju i Nišu. Zatim slede Kraljevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica, pa Novi Sad i Beograd", precizirao je Vučić.