Apel Srba sa Kosovske Mitrovice

Moguća humanitarna katastrofa zbog mjera Prištine

  • 12.12.2018. 14:24

Srbi su danas sa protesta ispred sjedišta kancelarije EU i šetnjom do Trga Šumadija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice apelovali da međunarodna zajednica izvrši pritisak da bi bile ukinute anticivilizacijske mjere Prištine koje prijete da izazovu humanitarnu katastrofu.

Goran Rakić, predsjednik Kriznog štaba Srba sa sjevera Kosova, u čijoj je organizaciji održan protest, optužio je međunarodnu zajednicu da ćutanjem podržava Prištinu koja zveckanjem oružjem ugrožava pravo na život Srba. 

Rakić je naglasio da Srbi protestima šalju jasnu poruku međunarodnoj zajednici da ne ostaje nijema i slijepa pred aniticivilizacijskim mjerama Prištine čiji je cilj da Srbi kupe bespovratnu kartu.

On je napomenuo da će Srbi ako treba i godinama jedinstveno tražiti ukidanje anticivilizacijskih mjera i vraćanje garantovanih prava, uključujući i pravo na život. 

Rakić je apelovao da međunarodni subjekti prestanu da tlače Srbe i zanemaruju osnovna prava Srba na Kosovu i Metohiji. 

"Srbi su se okupili da bi se izborili za svoja prava, da se sutra ne bi srpska deca borila za svoju budućnost. Želimo samo slobodu i pravo na život", poručio je Rakić, koji je i predsjednik Srpske liste. 

Jovo Popović, direktor Studentskog centra u kojem je smješteno 1.700 studenata, upozorio je da studenti, umjesto da uče, moraju da se bore za osnovna prava, pravo na opstanak i slobodan akademski živo. 

Popović je naveo da su rezerve hrane na minimumu, ali se problem nedostatka prevazilazi uz, kako je rekao, nesebičnu pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Direktor Predškolske ustanove "Lane" iz Kosovske Mitrovice Zorica Keljanović apelovala je da UNHCR spriječi humanitarnu katastrofu i omogući srpskoj djeci da se razvijaju u uslovima kakve imaju mališani u svijetu. 

Protest Srba završen je šetnjom do Trga Šumadija, gdje su studenti ispred spomenika knezu Lazaru održali održali performans sa povezima preko usta na kojima je pisalo "stoprocentne carine - nula slobode".

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана