Vladislav Jovanović

Mnoga priznanja samoproglašenog Kosova mogla bi da se rasprše 

  • 05.11.2018. 20:38

Albanci znaju da su mnoga priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova na vrlo labavim nogama i da bi svakog časa sve moglo se rasprši, pa zbog toga na sve načine pokušavaju da zaustave uspješnu akciju Srbije kod država koje su priznale Kosovo, izjavio je diplomata Vladislav Jovanović za "Sputnjik".

Ruska agencija navodi da je "epidemija" povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova od država koje su tu nezavisnost priznale natjerala Prištinu da od EU zvanično, pisanim putem, zahtijeva da zaustavi Beograd u daljim diplomatskim akcijama kojima od država traži da povuku priznanje samoproglašenog Kosova. 

Jovanović, koji je nekadašnji ministar spoljnih poslova i ambasador SRJ u UN, kaže da EU ne može da izađe zvanično u susret Prištini i da tako nešto zahtijeva od Beograda, jer ni sama evropska zajednica nije jedinstvena kada je riječ o nezavisnosti Kosova, s obzirom na to da pet država Unije nije priznalo samoproglašenu republiku. 

Zbog toga Jovanović ovakav zahtjev Prištine smatra nemoralnim. 

"Evropska unija neće biti u mogućnosti da ispuni formalni zahtev Prištine, ali može da, kao posrednik, djeluje na Beograd da se u ime stvaranja dobre atmosfere i pozitivnih izgleda na ishod dijaloga, uzdrži od aktivnosti koje bi kosovski Albanci mogli da smatraju zaoštravanjem situacije i nečim što je štetno po njih", ocijenio je Jovanović. 

Prema njegovom mišljenju, tu vrstu moralno-političkog apela, više nego stvarnog pritiska, EU će vjerovatno izvršiti na Srbiju, računajući da će to imati dejstvo i da će se Beograd uzdržati od daljeg angažovanja u zemljama koje su formalno priznale nezavisnost Kosova. 

"EU jedino to i može, jer kao posrednik nema pun kapacitet. Amerika bi to jače mogla da uradi, ali ona je, bar formalno, van tih razgovora. SAD bi takav zahtev mogle da nam bilateralno ispostave, ali onda bi se potpuno demaskirale u očima cijelog svijeta. I ta njihova podrška Kosovu počela bi da gubi dobro razumjevanje kod zemalja koje još nisu priznale Kosovo", kaže Jovanović. 

On smatra da je ovo jedan od očajničkih pokušaja Albanaca da zaustave dalje osipanje među zemljama koje su oni raznim metodama naveli na priznanje. 

Jovanović ističe da, pošto su proizveli priznanje određenog broja zemalja, Albanci i Zapad se pribojavaju "da se točak ne okrene unazad i da ta krhka građevina ne počne da se ruši". 

"Zbog toga su zapadni partneri Albancima naložili da se obrate EU sa zahtjevom da ona, kao posrednik u dijalogu, utiče na Srbiju da se uzdrži od svih aktivnosti koje bi mogle tom dijalogu da škode", rekao je Jovanović.