Mještanin Šida postavio sam glavu bika i obješenu sovu kako bi otjerao migrante

11:32, 18.05.2020.
Izvor: Kurir
"Sad kad je tu Vojska, mnogo nam je lakše. Da ih predsjednik Vučić nije poslao ovamo, ko zna šta bi bilo..."

Ovako su juče govorili gotovo svi mještani Šida koji žive u blizini prihvatnih centara u kojima borave migranti. Ispovijest jednog od njih Milenka Gićanova (73) šokirala je Srbiju. Njemu su nezvani gosti ubili dva psa i potom im, kako kaže ovaj Šiđanin, odsjekli glave i roštiljali ih.

- Skupio sam hrabrost da se usprotivim, nikome ne bi bilo svejedno da na njih 15 krene sam. Pravim se da sam hrabar i kad nisam - navodi Milenko.

On živi na opustošenom salašu nedaleko od prihvatnog centra Adaševci. Poznati pčelar vratio se, kaže, da odbrani ono što mu je najmilije, budući da su mu migranti razorili imanje, uništili pčelinjak i zapalili kukuruz. Onda je proradio čuveni srpski inat, pa je isjekao 300 stabala voća da ih ne bi prepustio njima.

- Jednom su mi zaklali dva psa, odsjekli im glave, poslije smo ih našli u kontejneru, i roštiljali su ih. Ima nešto u njima zbog čega se i ovi psi ispred kuće utišaju. Tako se i kreću, tiho. Vidite, na vas su lajali kad ste došli, ali na njih ne, kao da su istraumirani. A ulazili su na moj posed kao da je njihov - jada se on.

Kako svjedoče mještani, i pored svih uslova koje imaju u prihvatnim centrima, migranti se nasapunjaju i kupaju u obližnjem jezeru. Gdje god stignu lože vatru i ostavljaju đubre i prljavštinu. To potvrđuje i Milenko, koji na posedu pokazuje šta ostaje iza migranata.

Bataljon za specijalne operacije, čuveni "Grifoni" iz Pančeva, nakon ukidanja vanrednog stanja, samo četiri dana kasnije ponovo je vraćen u Adaševce kako bi veliki broj migranata, kojih je tu oko 500, držali pod kontrolom.

- Kada su oni tu, lakše mi je, evo danas sam konačno spavao. Jedino sam opušten kada su oni tu, zaista su izuzetni - govori Milenko o Grifonima.

Gićanov sam migrante noću tera čak i petardama, a pronašao je, objašnjava, i druge načine da zaštiti ulaz na imanje.

- Ne bavim se spiritualizmom ili nekim gatanjem, postavio sam glavu bika ovde i oni zaista više tuda ne ulaze, ne znam zbog čega, ali ih to plaši. Objesio sam i mrtvu sovu da ih odvratim od imanja - priča Gićanov.