Bogatić

Mještani u šoku: Došli na zadušnice, pa na groblju zatekli mrtvo prase

  • 07.03.2021.18:54

Mještani Crne Bare kod Bogatića koji su došli na groblje na Zimske zadušnice, zatekli su užasan prizor - uginulo prase. Oni nisu krili bes zbog skrnavljenja groblja i bezobrazluka onoga ko je leš ostavio tu.

Ne samo u ovom selu, već širom Mačve, skoro na svakom koraku i svakodnevno pored poljskih puteva, na njivama, u šumama, u kanalima za odvodnjavanje, na privremenim i seoskim deponijama mogu se vidjeti leševi uginule stoke, od prasadi do krava, piše Telegraf.

Radnici zoohigijene JKP “Bogatić” su ove sedmice obišli cijelo područje opštine i na pet lokacija pronašli uginulu stoku. Po nalogu komunalnog inspektora zatrpali su životinjske leševe, ali ni u jednom slučaju nisu otkrili njenog vlasnika da bi pokrenuli prekršajni postupak.

– Privremenu deponiju u Dublju smo potpuno očistili dan ranije, a sutradan je tu bačeno 10 uginulih prasića. Pošto su približno iste veličine, pretpostavlja se da ih je istovario isti vlasnik, ali ni ovaj slučaj, kao ni brojni drugi ne mogu da budu procesuirani jer su sa životinja prethodno skinute ušne markice. Po dvije svinje su pronađene na deponiji za građevinski otpad u Bogatiću i Glogovcu, a dvije svinje i tele u Crnoj Bari – kaže Vladan Popadić, direktor JKP “Bogatić”.

Obučeni radnici u zaštitnoj opremi mašinama obavljaju neškodljivo uklanjanje zatrpavanjem prema propisanoj proceduri. Leševi se posipaju krečom u humkama na dubini od dva metra i nakon toga se dezinfikuju mašine i saobaćajnica.

– Naročito je velika opasnost u ovom periodu kada primjenjujemo preventivne mjere da sprečimo širenje afričke kuge svinja koja je prisutna u Srbiji. Pojedinci, na žalost, nisu svjesni kada uginulu stoku bacaju na javnim površinama koliko time ugrožavaju zdravlje ljudi i životinja, često i vodotokova jer smo leševe pronalazili u blizini rijeke Drine – dodao je Popadić.