Dogovoreno formiranje operativne grupe

Mitrović-Mihajlović: Važno infrastrukturno povezivanje sa obje strane Drine

  • 21.02.2020. 14:03

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović dogovorili su danas u Beogradu formiranje operativne grupe koja će se baviti realizacijom zajedničkih projekata.

Mitrović je izrazio zadovoljstvo što je njegova prva zvanična posjeta Beogradu baš ova i zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za pomoć od oko 30 miliona evra koju je u prethodnom periodu uputila Republici Srpskoj, a time i BiH.

"Ono što je trenutno veoma značajno i o čemu smo razgovarali jeste izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo. Јedno od ključnih pitanja je i finansiranja mosta na rijeci Savi koji spaja Srbiju i Republiku Srpsku, a time i BiH", rekao je Mitrović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o unapređenju saradnje u oblasti željezničkog saobraćaja.

"Mislim da smo pronašli zajednički jezik i nadam se da ćemo ubuduće izuzetno dobro sarađivati formiranjem operativnog tima koji će pratiti sve ove aktivnosti. Mihajlović će na čelu svog ministarstva dati svu podršku i pratiti realizaciju, da sve što je predviđeno u najkraćem roku bude i završeno", istakao je Mitrović.

Mihajlovićeva je poručila da je za Srbe s obje strane Drine važno da budu što bolje infrastrukturno povezani.

Izrazila je uvjerenje da će već naredne sedmice prvi sastanak operativne grupe.

"Ta operativna grupa će praktično na operativnom nivou da se bavi ovim važnim temama o kojim smo danas pričali", navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, gradnja dionice Sremska Rača-Kuzmin, na dijelu auto-puta od Beograda do Sarajeva, gradi se dogovorenom dinamikom.

Naglasila je da je Mitrovića informisala i o drugom pravcu auto-puta od Beograda do Sarajeva, Požega-Kotroman.

"Za taj drugi dio prstena ka Sarajevu završava se projekat tehničke dokumentacije ove godine i radovi mogu početi 2021.", navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da je bilo riječi i o željezničkoj vezi Beograda i Sarajeva.

"Za nas je to takođe značajno. Naš predsjednik je još preij dvije godine pričao o toj vezi, a danas smo razgovarali o potencijalnim pravcima, odnosno o vrijednosti potencijalne investicije", istakla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je naglasila da je riječi bilo i o mostu Ljubovija-Bratunac.

"Zahvalnost i ministru transporta i /srpskom članu Predsjedništva BiH/ Miloradu Dodiku za potpisivanje, odnosno donošenju određenih odluka. Možemo reći da je izvođač za granični prelaz izabran i da ćemo, nadamo se mi do kraja ove godine i eventualno početkom naredne moći da prelazimo most sa svim što je neophodno za vezu između Ljubovije i Bratunca", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je razgovarano i o rekonstrukciji još 11 mostova.

"Vjerujem da ćemo vrlo brzo potpisati sporazum o toj rekonstrukciji. Vlada Srbije je obezbedila budžet za šest mostova koje ćemo zajednički rekonstruisati. Puno je posla između ova dva ministarstva i verujem da ćemo građanima pokazati da možemo uspješno i efikasno da radimo", rekla je Mihajlovićeva.