Ministar reagovao na film "Otac": Ne oduzimaju se djeca zbog siromaštva, u pitanju je nešto gore

  • 27.01.2021. 10:39

Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca, tri kćerkice oduzete su prije 5 godina, otkada traje njegova neprekidna borba da ih vrati. Njegova teška životna priča pretočena je i inspirisala je film "Otac", poslije čega je uzburkala javnost koja se pita zašto se Joksimoviću djeca još nisu vratila.

O ovom slučaju, veoma delikatnom i važnom, govorio je i ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović u jutarnjem programu TV Prva.

On je najprije istakao da je film "fikcija, nadogradnja, te je u središte pažnje došao čovjek koji suznih očiju kleči i moli da mu se djeca vrate".

- To je sve u redu, njegov bol niko ne dodiruje... Ali sad niko ne spominje tu djecu. Ta djeca nisu oduzeta zato što je to nekome bio hir. Ne oduzima se roditeljima roditeljstvo zbog siromaštva. Ako samo taj faktor postoji. Znači da je bilo nešto mnogo gore od toga što ja neću i ne mogu da kažem. Ko je oduzeo? Sud. Na osnovu onoga što je Centar za socijalni rad sa stručnim ljudima procijenio kako ta djeca i u kojim okolnostima rastu - istakao je Dmitrović.

Kako je rekao, "jedan sud, drugostepeni i Apelacioni su potvrdili tu odluku". Centar za socijalni rad, dakle, ne može da vrati djecu Joksimoviću, već onaj koji ih je oduzeo, a to je sud.

- Ko bi tu imao motiv, da oduzme djecu? Sad ide teorije hoće da prodaju djecu u Švajcarskoj... Do te mjere se banalizuje bol tog čovjeka. Ljudi iz Centra za socijalni rad pate zajedno sa tim ljudima - zaključio je Dmitrović.