Remzi Klark

Miloševića su ubili NATO i Amerika

21:35, 22.10.2018.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića ubili su Amerika i NATO, tvrdi poznati američki advokat i nekadašnji federalni tužilac SAD Remzi Klark! On smatra i da je svojevremeno trebalo sprovesti temeljnu istragu svih propusta u slučaju Miloševićevog liječenja tokom boravka u Haškom tribunalu.

"Nijedno odgovorno rukovodstvo ili obavještena javnost nisu smjeli da dopuste da se ne sprovede temeljna istraga svih propusta koje je počinio sud kada se nije obazirao na onolike zahtjeve da se nešto preduzme u cilju zaštite zdravlja predsjednika Miloševića. Poslednji takav apel datira samo koji dan prije njegove smrti, jer je prije toga u sudnici svako mogao da se uvjeri da je njegovo stanje kritično. Neko je morao da bude odgovaran za taj tako tragičan propust," napisao je Klark u tekstu o Miloševiću, koji je svojevremeno objavljen u knjizi „Takvog ga znam“.

Klark, koji je bio i kopredsjednik Međunarodnog komiteta za odbranu Miloševića, ocjenjuje da svjetskim silama nije odgovarala velika Jugoslavija i da su zato ubili tu državu, a potom i njenog lidera. Kako ističe, poslije njegove smrti se jasno vidjelo da je potreba da se stvori jaka konfederacija balkanskih država, Slovenije, Hrvatske, Bosne, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i drugih, još šira od Jugoslavije, veća nego ikada.

"Tamo neće biti nikakvih jakih ili nezavisnih privreda, nikakve privredne saradnje u regionu, nikakve odbrane od eksploatacije, nikakve zaštite ljudskih prava - pitajte Rome koji su najureni s Kosova - nikakve jedinstvene vlade sposobne da zaštiti zajedničke interese naroda i promoviše opšte blagostanje u regionu i nikakvog trajnog mira - bez takve federacije," napisao je Klark i dodao:

"Čak i pojedinačnim članstvom u EU, separatne, male balkanske države ostaće najsiromašniji, najeksploatisaniji i najnebezbjedniji dio Evrope - nemoćan među velikim silama i privredama sa kontinenta - lišen podsticajne jugoslovenske ideje i njene stvarnosti. I to je razlog što su SAD i NATO ubile Jugoslaviju i njenog lidera Slobodana Miloševića."