"Miloš" će značajno unaprijediti borbene sposobnosti vojske Srbije

  • 13.08.2020. 17:46

Vojska Srbije će značajno unaprijediti svoje operativne sposobnosti uvođenjem u naoružanje višenamjenskog oklopnog borbenog vozila "Miloš", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Ministarstvo i Vojska Srbije nastaviće da ulažu u domaće znanje i pamet, opremaju jedinice najsavremenijim sredstvima u skladu sa potrebama i da dalje jačaju operativne sposobnosti, navodi se u saopštenju.

Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse ovog borbenog vozila koje je uspješno prošlo sva ispitivanja i da se uvjere u vatrenu moć, visok nivo zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Vozilo "Miloš", čiji je nosilac razvoja i proizvodnje srpsko preduzeće "Јugoimport-SDPR", može se koristiti za patrolu i izviđanje, kao komandno ili sanitetsko vozilo, zatim za protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije.

Standardna verzija predviđena je za posadu od osam članova, a osnovni koncept vozila predstavljaju samonoseće oklopno tijelo, savremeni sklopovi pogona i prenosa snage i nezavisni sistem oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu od 14 tona.

Dizel motor, automatski mjenjač i ostale komponente sistema za prenos snage omogućavaju vozilu brzinu kretanja više od 110 kilometara na čas.

Borbeno vozilo "Miloš" ima pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, osmatračke prozore zaštićene balistički, zatim sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu i komandno-informacioni sistem, kao i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

"Miloš" može biti opremljen i daljinski upravljanom borbenom stanicom naoružanom mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, zatim raketnim sistemima PVO, sistemom protivoklopnih vođenih raketa velikog dometa od pet do 8,5 kilometara, raznim vrstama ručno upravljanih oklopnih turela naoružanih mitraljezima i bacačima granata.

Može biti opremljen i optoelektronskim termovizijskim i televizijskim i radarskim sistemima za osmatranje i kontrolu granica.

Oklopno tijelo od pancirnih čeličnih limova u osnovnoj verziji omogućava veoma visok nivo balističke i protivminske zaštite, a dodatna balistička zaštita je modularnog tipa.

Na krov je ugrađeno šest bacača dimnih kutija kalibra 82 milimetara.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина