Bivši srpski diplomata

Milivojević: Zvizdić u Berlinu u ime SDA

  • 29.04.2019. 17:59

Prisustvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na samitu u Berlinu o zapadnom Balkanu samo bi poremetilo balans snaga koje zastupaju interese Prištine, Zapada i NJemačke i Francuske, a predsjedavajući Savjeta minstara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić je tamo u ime SDA, ocijenio je bivši srpski diplomata Zoran Milivojević.

"Sastav učesnika sastanka u Berlinu, na kome je, prema najavama, glavna tema Kosovo i Metohija, takav je da odgovara stavu domaćina prema ovom pitanju", rekao je Milivojević za "Sputnjik". 

Prema njegovim riječima, očigledno da domaćini na sastanku i razgovorima u vezi sa Kosovom i Metohijom žele da budu prisutni oni koji podržavaju njihov stav. 

"Kada je reč o BiH, to je predstavnik Federacije BiH /FBiH/, pri čemu on ima tehnički mandat i nema mogućnost odlučivanja, jer nije konstituisan Savet ministara. Dakle, Zvizdić će tamo biti u ime SDA, odnosno strukture u FBiH koja zastupa interese koje deli i dvojac koji je domaćin sastanka - nezavisnost Kosova", kaže Milivojević. 

On smatra da će Zvizdić biti na liniji priznavanja takozvane realnosti, odnosno priznavanja Kosova, te da su u tom smislu u Berlinu na samitu i premijeri Slovenije i Hrvatske, koji takođe djeluju na istim linijama. 

Milivojević vjeruje da je uloga slovenačkog i hrvatskog premijera takođe u funkciji pritiska na Srbiju, jer je poznato da oni nemaju razumijevanja za srpske interese u vezi sa Kosovom. 

"Verovatno na ovaj način hoće da stave do znanja da pomirenje na tom nivou i otklanjanje svega onoga što je dovelo do rasturanja Jugoslavije jeste glavna formula koja treba da doprinese rešavanju svih otvorenih pitanja. Na kraju, funkcija Slovenije i Hrvatske jeste da budu neka vrsta sponzora interesa EU i NATO-a kako bi se pitanja o Kosovu i Metohiji rešavala na liniji njihovih interesa", kaže Milivojević. 

On smatra da su po istoj logici sa spiska učesnika sastanka izostavljeni predstavnici Rumunije i Grčke, jer te dvije zemlje nisu priznale samoproglašeno Kosovo. 

Mađarska, iako je priznala Kosovo, prema mišljenju Milivojevića, takođe nije poželjna jer je na strani Srbije, odnosno ne insistira da se ovo pitanje riješi na štetu Beograda. 

"A, kada je reč o Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj, to su države koje vrše pritisak na EU u korist boljeg tretmana Srbije i prijema Srbije u EU, što je pre moguće i mimo ovih pritisaka koji su sada prisutni", dodao je on. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da na sastanku u Berlinu srpskoj delegaciji neće biti lako, na šta unapred upućuju format sastanka i čudan izbor učesnika. 

Vučić je konstatovao da u sastavu delegacija nema nijedne koja bi bila na strani Srbije, te zapitao "zašto BiH u ovom slučaju predstavalja Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH /u tehničkom mandatu/, a ne Milorad Dodik, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH?". 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.