Roditelji tvrde

Mili (11) otkazana operacija jer je anesteziolog odbio da radi prekovremeno

  • 21.08.2019. 22:35

Jedanaestogodišnja Mila J. iz Smedereva skinuta je sa operacionog stola Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" u Beogradu jer je anesteziolog odbio da radi, pošto mu je isteklo radno vrijeme!

Ovo tvrde roditelji djevojčice, navodeći i da je Mila podvrgnuto predmedikaciji za operaciju i da je, iako nije operisana, provelo je dva sata na intenzivnoj njezi.

Roditelji su ćerku doveli u bolnicu "Banjica" 5. avgusta. Za dan kasnije bila je zakazana operacija koljena, a na programu je bila posljednja, u 18 sati, pišu Novosti.

- Iako ima samo 11 godina, ponijela se hrabro. Cijelog dana nije jela ništa, nije uzela ni gutljaj vode, a bilo je 38 stepeni. U šest po podne me je pozvala i rekla da je vode na operaciju. Moj put od Smedereva do Beograda trajao je čitavu vječnost - priča majka Jelena Velojić.

Kada su roditelji stigli u bolnicu, doktora koji je trebalo da operiše dijete, zatekli su u hodniku.

- Dugujem vam izvinjenje, ona nije operisana jer anesteziolog nije htjela da ostane da radi prekovremeno - bile su riječi dr Nemanje Slavkovića - tvrdi majka.

Roditelji svjedoče da im je doktor Slavković, inače pomoćnik direktora bolnice "Banjica", objasnio da je došao u sukob sa ljekarom anesteziologom jer nije mogao da je ubjedi da operišu dijete.

- Rekao je da nas razumije, jer je i sam otac, ali da je anesteziolog bila izričita, i da je rekla kako, za "razliku od doktora koji ide svojim automobilom kući, ona mora da ide javnim prevozom". Bili smo šokirani - priča otac Radosav Jović.

Kažu da su u nevjerici čak posumnjali da se desilo nešto loše djetetu, jer nije bila u sobi.

Tada su saznali da je Mila na intenzivnoj njezi.

- Dijete koje nije operisano, nije uvedeno u anesteziju je na intenzivnoj njezi? Zašto? Tražila sam objašnjenje, a doktor se pozivao na proceduru - kaže majka.

Dijete su medicinske sestre u sobu dovezle u pola deset uveče. Roditelji svjedoče da im je ispričala da se "samo djelimično sjeća operacionog bloka, da su je ispitivali, ali da nije mogla da govori, i da su joj dva sata u sali prošla kao dva minuta".

- Kad su je donijeli, bila je modra u licu, izmučena. Mi ne znamo šta se dva sata dešavalo u operacinoj sali. U medicinskoj dokumentaciji apsolutno ne piše ništa. Možda su je i uveli u anesteziju? Zašto su dijete uveli u salu, dali joj predmedikaciju, ako nemaju anesteziologa? Šta je sa dežurnim anesteziologom? Zbog čega dijete tog uzrasta stavljaju na program tek uveče - pitanja su na koje nema odgovor otac Radosav Jović.

Iako su imali namjeru da je odmah izvedu, roditelji su poslušali molbu ljekara da dijete prenoći u bolnici.

Uprkos insistiranju, ljekar roditeljima nije želio da saopšti ime anesteziologa.

- Dan kasnije, dr Slavković me je pozvao telefonom i rekao da je anesteziolog na ljekarskom kolegijumu rekla "da joj je teško da radi sa djecom". Samo je trebalo da na vrijeme otkažu zahvat, i sve bi bilo u redu - navodi djevojčicin otac.

Roditelji najavljuju prigovor nadležnim institucijama, i posebno Zdravstvenoj inspekciji, od koje će tražiti da utvrdi šta se zapravo dogodilo u operacionoj sali bolnice "Banjica".

Operacija pacijentkinje M. J. je odložena u 19 časova i 40 minuta, 20 minuta prije isteka radnog vremena, jer je procjenjeno da se planirana intervencija, uključujući i uvod u anesteziju i sve neophodne radnje nakon operacije u koje je uključeno kompletno osoblje operacione sale, ne mogu obaviti do kraja radnog vremena, pa čak ni uz razumno produženje, stoji, pored ostalog, u iscrpnom odgovoru "Novostima" sa "Banjice".

"U opterećenom sistemu kao što je naš, ovakve situacije se, nažalost, povremeno dešavaju, jer nije moguće predvideti tačnu satnicu svake operacije dvanaestočasovnog operativnog programa.

"U terminu koji navodite, pacijentkinja je upućena sa odjeljenja u Operacioni blok i prihvaćena u prostor za preoperativnu pripremu. Pacijentkinji jeste data premedikacija u sklopu preoperativne pripreme, ali nije uvedena u opštu, ili bilo koju drugu anesteziju. Pacijentkinja nije uvedena u operacionu salu, već se sve vrijeme nalazila u prostoru za preoperativnu pripremu."

U bolnici kažu da je uobičajeni protokol da pacijenti nakon premedikacije, ukoliko je operativni zahvat iz bilo kog razloga odložen, određeno vrijeme provedu pod nadzorom stručnog i obučenog osoblja Odjeljenja intenzivne terapije.

Otpusna lista koja se pominje nije definitivna, već privremna, a izdaje na zahtjev pacijenta.

Nadležni podvlače da zdravlje M. J., koja nije operisana u planiranom terminu, ničim nije ugroženo, da priroda bolesti ni po jednom osnovu nije iziskivala hitno operativno liječenje, a njeno operativno liječenje odloženo je za 13. 8. 2019.

"IOHB 'Banjica' jedna je od najopterećenijih hirurških ustanova u zemlji, sa više od 10.000 visokospecijalizovanih operacija godišnje. U okviru naše ustanove rade najpoznatiji i najeminentniji stručnjaci ortopedske hirurgije, te, u skladu sa navedenim, broj pacijenata kojima je svakodnevno neophodna naša pomoć višestruko nadmašuje kapacitete našeg Operacionog bloka.

"Služba za kontrolu kvaliteta rada je dobila nalog da izvrši unutrašnju kontrolu i ispita sve činjenice koje su dovele do navedenog ishoda. Ukoliko bude zakonske ili moralne osnove, sprovešće se adekvatne mjere, navode na Institutu „Banjica“."

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута, очекују вас најновије информације и занимљивости из земље и свијета, интересантни гости и саговорници.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.