Kikinda

Milanka je 40 godina bila na birou: Platu nikada nije dobila, ali želi penziju

  • 15.02.2020. 12:31

Milanka Radočaj iz Kikinde je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje pune četiri decenije, što je nečiji čitav radni vijek. Iako nema nijedan dan radnog staža, podnijela je zahtjev za penziju. Ipak, po zakonu nema prava na nju, jer nije uplaćivala penzijsko osiguranje, prenosi RTS.

Milanka Radočaj uskoro puni 60 godina, a navršilo se ujedno i 40 godina kako je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi bez ijednog dana radnog staža. Po profesiji mašinski tehničar metalobrusač, Milanka se i dalje redovno na svaka tri mjeseca javlja službi za zapošljavanje. Nakon četiri decenije, evidencioni karton joj je prepun, a radna knjižica potpuno prazna.

- Redovno sam pratila i oglase, predavala molbe i bilo je tu jako puno, jako puno zalaganja - priča Milanka za RTS.

U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi kažu da su Milanki Radočaj redovno nuđene mogućnosti zaposlenja, ali ona nikada nije uspjela da to realizuje kod poslodavaca.

- Mi sada postavljamo pitanje u stvari da li je ta gospođa Radočaj bila na našoj evidenciji da bi ostvarila pravo na rad, da bi našla posao ili je bila na evidenciji da bi ostvarila neka druga prava: dječji dodatak ili pravo na beneficije prilikom odlaska na ljetovanje, za uzimanje vaučera - navodi Jelena Mitrović, direktorka filijale NSZ Kikinda.

Milanka je rekla da su je pitali zašto želi da bude na evidenciji.

- Ako imam pravo kao i oni koji rade, ako imam pravo da se prijavljujem redovno - pustite me da se prijavljujem do kraja, do moje neke starosne granice, pa možda će jednog dana biti donet zakon da ja mogu da ostvarim nešto - objasnila je Milanka.

Kako su saopštili u kikindskoj filijali Fonda za penziono i invalidsko osiguranje, slučaj Milanke Radočaj je zaista jedinstven, ali napominju da niko nema pravo na penziju bez minimum 15 godina radnog staža.

Na nagovor supruga, Milanka Radočaj je PIO fondu podnijela zahtjev za penziju, iako nema nijedan dan radnog staža.

- Znači, ona ima staža na birou. Ovi u PIO kažu ona nije plaćala penziono. Pa nije ona kriva što nije radila - kaže njen suprug Stevo Radočaj.

Milanka tvrdi da želi da bude glas svih domaćica.

- Imam motiv tako da budem glas svih žena u Srbiji, da pokažemo da mi žene domaćice isto vrijedimo, da nismo uzalud živjele na ovoj planeti - rekla je Milanka.

U nekim zapadnim zemljama u ovakvim slučajevima osoba dobija minimalnu penziju, jer nije odgovorna što niko nije uspeo da joj omogući zaposlenje.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина